Hauska tavata! :)


Upcycler Helsinki on yhden naisen yritys parantaa maailmaa.

Ura kansainvälisen muotiyrityksessä parissa tuli päätökseen ilmastoahdistuksen myötä. Koin, että sillä, mitä työkseni teen, on suurempi vaikutus kuin millään vapaa-ajan valinnoillani voin saada aikaiseksi. Niinpä päätin perustaa oman yhden naisen yrityksen, jossa voin keskittyä niihin asioihin, joita pidän tärkeimpinä. 

Omien arvojen mukaista elämää

Koska muotiteollisuus on maailman suurimpia saastuttajia, business as usual ei ole enää vaihtoehto.

Kyllähän paljon tehdäänkin. Hidasta pitkäjänteistä kehitystyötä, suuria harppauksia ja upeita innovaatioita. Ja kuitenkin pikamuotia on kaikkialla. Vain muutaman kerran käytetyistä, jopa kokonaan käyttämättömistä tuotteista, tulee roskaa, riippumatta niiden tuotannon aiheuttamista eettisistä ja ympäristölle aiheutuvista kustannuksista. Ja samaan aikaan, kun tekstiilijätettä tuhotaan, tuotetaan tonneittain ja tonneittain uutta materiaalia.

Tämän valtavan epäkohdan ajamana aloin kyseenalaistaa omaa elämäntapaani. Se, mitä meillä jo käsissämme on, pitäisi olla ensimmäinen hyödynnettävä materiaali, ennen kuin uutta tuotetaan. En nähnyt muuta riittävän vaikuttavaa vaihtoehtoa, kuin kiertotalouteen pyrkimisen.

Maj-Lis Viitanen Helsingin Sanomien kansikuvassa

Mitä sitten tarvittaisiin, että tekisimme parempia valintoja? Minulle se olisi ekologisten ja samaan aikaan tyylikkäiden vaihtoehtojen helppo saatavuus.

Tämän ajatuksen pohjalta aloin kehitellä Upcycler Helsingin tavoitteita:

Mahdollistaa parempia valintoja tarjoamalla helposti saatavilla olevan kokoelman tuotteita, jotka ovat kierrätettyjä, kierrätysmateriaaleista tai uusiokäytetyistä materiaaleista valmistettuja.

Vähentää tektiilijätteen määrää.

Osoittaa, että kierrätetty ei tarkoita nuhjuista ja kulunutta. Se voi olla hyvin suunniteltua, tyylikästä ja arvokasta.

Upcycler on nyt tämän päivän unelmatyöni. Ilman titteleitä ja organisaatioita. Tukitoiminnot löytyvät nyt täältä kotoa ja työsuhde-etuna on se, että yksi puhelin riittää. Korvaan mielelläni lentokentät kävelyllä ja löydän yhteistyökumppaneita ihan täältä kotikulmilta.

On inspiroivaa tavata ihmisiä, yrittäjiä, jotka myös tekevät todeksi omaa unelmaansa ja olla mahdollistamassa tätä toisillemme. Vaatesuunnittelijataustanikin pyrkiin taas esiin second hand -materiaalien innostamina.

Kierrätystuotteiden suunnittelua 

Minulla on etuoikeus olla myös äiti. On varmaa, että seuraava sukupolvi tulee peräämään vastuutamme ilmastonmuutoksesta. Kun lapseni kysyy, mitä minä tein, voin vastata ainakin, että perustin Upcycler Helsingin.

 

-Maj-Lis,

perustaja Upcycler Helsinki

 

Haastattelu Helsingin Sanomissa 19.4.2020

 

Etusivulle


Jätä kommentti