Oikeita sanoja


Yritän aina kuvailla teille, minkälaisista arvokkaista, hienoista ja innovatiivisista materiaaleista Upcyclerin valikoiman tuotteet on tehty. Samassa yhteydessä joudun usein käyttämään esimerkiksi sanaa "jäte", kuvatakseni totuudenmukaisesti materiaalin alkuperää tai valmistustapaa. Kierrätyshän on nimenomaan  jätteen hyödyntämistä.

"Jäte" ei sanana kuitenkaan tee oikeutta materiaalille, eikä toisaalta myöskään herätä kovin myönteisiä mielikuvia. Jäte kuulostaa ainakin omaan korvaani joltain roskiksesta kaivetulta ja kuka nyt sellaista päälleen haluaisi? 

Kuitenkin, jäte voi olla raaka-ainetta mitä moninaisimmille materiaaleille ja tuotteille.

Esimerkkinä puuvillakasvi, jonka kasvattaminen kuluttaa valtavasti luonnonvaroja. Kun kasvista tehdään puuvillakuitua, hyödynnetään kasvista luonnollisesti se kaikille tuttu, valkoinen pumpulipallo. Tämän lisäksi puuvillan siemeniä peittää  lyhyt pörröinen hahtuva, joka normaalissa tuotantoprosessissa on jätettä. Hahtuvasta voidaan kuitenkin tehdä kuproa, ylellisen silkkisen kiiltävää materiaalia, jolla on monia hienoja ominaisuuksia. 

 Kuprossa on silkkinen kiilto

Kultaa vai kuproa?

Mieluummin puhuisinkin monen materiaalin kohdalla vaikka piilevistä aarteista, hiomattomista timanteista tai kultahipuista, kuin jätteistä. No, miksen sitten puhu?

Koska uskon ja toivon, että me kuluttajina kehitymme koko ajan tiedostavammiksi ja opimme enemmän erilaisten tuotantoprosessien vaikutuksista niin ilmakehään, paikalliseen ympäristöön ja ihmisiin tuotantoprosessien eri vaiheissa. Kaikki tämä tietous kehittyy ympärillämme koko ajan ja yhä useampi tekee kulutusvalintoja pohjautuen ekologisiin ja eettisiin tekijöihin.

Kun asioista puhutaan, on tärkeää, että asioita kuvataan totuudenmukaisesti ja oikein. Miten muuten voisimme edes yrittää arvioida, minkälaisia vaikutuksia niillä on?

 kierrätysmateriaalina kruunukorkki

Hiomattomia timantteja? 

Kierrätystä vai uudelleenkäyttöä?

Kierrätyssanastossa englanti tuntuu usein toimivammalta kuin suomi. Recycling, kierrätys, tarkoittaa kertaalleen kierrosta poistuneen materiaalin, eli jätteen, palauttamista kiertoon. Reuse tarkoittaa materiaalin uudelleenkäyttöä, jolloin sinänsä valmis materiaali on otettu käyttöön entisessä tai esimerkiksi uudessa käyttötarkoituksessa. 

Suomenkielessä kierrätys ja uudelleenkäyttö menevät arkipuheessa sujuvasti  sekaisin. Tällä hetkellä esimerkiksi kierrätys terminä voi kätkeä sisäänsä yhtä lailla upeita tekstiili-innovaatioita kuin puhdasta viherpesuakin. Tarvitaan aika lailla lisätietoa, että kuluttajana saa selville, mitä todella tapahtuu.

Jos vien käytettyjä vaatteita esimerkiksi keräyspisteeseen, josta ne "kierrätetään", en vielä juurikaan tiedä, mitä niille tapahtuu. Myydäänkö ne käytettyinä vaatteina, tehdäänkö niistä uutta kuitua, vai päätyvätkö ne esimerkiksi täyttömaaksi?

Uudelleenkäytöstä meillä puhutaan vielä harmillisen vähän, kun se kuitenkin on erittäin kannatettavaa toimintaa ja monet uudelleenkäyttävätkin esimerkiksi käytettyjä vaatteita.

hyväkuntoiset käytetyt vaatteet ja kengät uudelleenkäyttöön

Käytetty pääsee usein uudelleenkäyttöön sellaisenaan

Itsekin tuotekuvauksia kirjoittaessani tunnen usein houkutusta oikaista ja käyttää sanaa kierrätetty, koska oletan, että se kuvaa asiakkaalle paremmin, mistä oikeastaan on kyse. Toisaalta, enhän voi tietää, tulkitseeko asiakas sen kuten itse luulen. Meillä on niin erilaisia tietoja, käsityksiä ja olettamuksia, että on vaarallista olettaa näiden termien kuin itsestään asettuvan oikein ja ymmärrettäviksi. Niinpä koen jonkinlaista vastuuta siitä, että yritän parhaani mukaan kuvailla asioita niiden oikeilla nimillä.

Vaikka sanat ei aina kovin kauniita olisikaan, toivon, että tuotteiden kauneus, sisäinen ja ulkoinen, puhuvat puolestaan.

 

Esimerkkejä Upcyclerin valikoiman kierrätetyistä ja uudelleenkäytetyistä materiaaleista

 

PS. Upcyclingille suomessa ei taida olla sanaa ollenkaan. Englanninkielinen upcycling on termi, joka kertoo, että vanhasta materiaalista voidaan luoda jotain entistä hienompaa. Vai keksitkö sille hyvän suomenkielisen sanan?

 

 Etusivulle

 

 

 

 

 


Jätä kommentti


Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista