Miksi kierrätysmateriaalit ovat Upcyclerin ydin?


Kierrätysmateriaalit Upcyclerin ytimeksi

Upcyclerin pääperiaatteisiin kuuluu kierrätysmateriaalien käyttö ja materiaalien kunnioitus arvokkaina resursseina. Miksi?

Noin vuosi sitten pidempään pinnan alla kytenyt ajatus alkoi muotoutua teoiksi. Kyseenalaistin vahvasti omia kulutustottumuksiani, tekemisiäni ja jopa ammattiani. Olin juuri lukenut Greta Thunbergin perheen kirjan Perhe ja planeetta kriisissä. Kirjan viesti sai minut kunnolla pysähtymään niiden kysymysten äärelle, joita oli  mielessäni pyöritellyt. Greta kysyy aiheellisesti, miksi me emme käyttäydy kuin olisimme kriisissä?

Ymmärsin, että teen itsekin järjen vastaisesti juuri niin; tiedän kriisin olevan käsillä tässä ja nyt ja silti jatkan pitkälti, kuten ennenkin. Oli pakko myöntää, että olin itse osa ongelmaa ja kehityskohteeni hyvin kosmeettisia. Jatkaminen olisi ollut juuri sitä: kriisin tiedostamista, mutta ei sen mukaisesti käyttäytymistä.

Ylikuluttamisen ja ylituotannon kierteessä

Mietin, mikä sitten olisi se tapa, jolla muodin alalla jatkaminen voisi olla kestävää. Vai oliko sellaista ylipäätään?

Suurimpana ongelmana ajatuksissani pyöri määrä. Jatkuva, kasvava vaatekappaleiden määrä, joka vain pursuaa kaatopaikoille, poltettavaksi ja alati kasvaviksi ympäristöongelmiksi.

Oma lukunsa ovat nopeasti vaihtuvat trendit ja lyhytaikaisesti käytettävät tuotteet. Näiden lisäksi maailmassa tehdään jatkuvasti tonneittain vaatekappaleita täyttämään budjettivajeita ja maksimoimaan markkina-asemaa. Läheskään kaikkia ei kukaan edes lopulta osta. 

 

So last Season. Trash to be.  

Näihin tarpeettomiinkin vaatteisiin kuitenkin käytämme raaka-aineita ja resursseja aiheuttaen samalla ekokatastrofin, joka on eskaloitunut paikallisista haitoista koko maailman mittakaavaan.

Muotimaailma ja me ihmiset sen pyörteissä olemme tilanteessa, jossa ylikuluttaminen  ja ylituotanto ruokkivat toisiaan yltyvään kierteeseen.

Miksi tehdä uutta materiaalia, kun vanhaakin on?

Tulin siihen tulokseen, että yksi tärkeä askel olisi puhaltaa peli poikki jatkuvalta uuden materiaalin tuotannolta. Ennen minkään uuden vaatemateriaalin tuotantoa meidän tulisi pyrkiä käyttämään jo olemassa olevia. Toisin sanoen: kierrättää. Välttää tekstiilien joutumista jätteeksi ennen aikojaan ja hyödyntää tehokkaasti se materiaali, joka on jo tuotettu. Kyseenalaistaa, tarvitaanko todella uutta, alusta asti tuotettua materiaalia, vai voisiko raaka-aine tai jopa valmis materiaali jo olla olemassa?

Suunnittelijana ymmärrän, että uuden materiaalin käyttö on huomattavasti helpompaa kuin kierrätetyn. Uuden materiaalin tuotanto on myös kaikessa kuluttavuudessaan yksioikoisempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa, kuin  sekalaisten ja epätasalaatuisten kierrätysmateriaalien saattaminen laadukkaaksi tuotteeksi. Kuitenkin, nykyinen tahti on niin kestämätön, että meidän on opittava irrottamaan uuden tuotannosta ja alettava suunnitella jo lähtökohtaisesti kestävämpiä vaatteita ja valmistustapoja.

Mitä kierrätysmateriaalit sitten ovat?

Kierrätysmateriaalit ovat hyvinkin moninaisia ja siinä oikeastaan piileekin niiden käyttämisen suurin haaste suuremmassa mittakaavassa. Kun ajattelemme vaatekierrätystä, ajattelemme luultavasti usein käytettyjä vaatteita. Tällä hetkellä käytettyjen vaatteiden kierrättäminen onnistuu parhaiten kierrättämällä vaate sellaisenaan. Toisin sanoen: myymällä tai lahjoittamalla vaate sellaisessa kunnossa, että se on valmis käytettäväksi uudelleen. Muista vaatteista, rikkinäisistä, kulahtaneista tai tahraantuneista, saadaan kierrätettyä vaatekäyttöön häviävän pieni osa. Meillä onkin luultavasti usein liian ruusunpunainen näkymä siihen, että huonokuntoiset, käytetyt vaatteemme päätyisivät hyödylliseen käyttöön. Suurin osa kierrätysmateriaaleista onkin muuta, kuin meidän käytettyjä vaatteitamme. Suuri maailmanluokan kehityskohde onkin tällä hetkellä käytettyjen vaatteiden saaminen teollisen tuotannon piiriin materiaalina. 

Jos ei käytettyjä vaatteita, niin mitä ne kierrätysmateriaalit sitten oikein ovat?

Teollisia kierrätysmateriaaleja

Kierrätysmateriaaleja voidaan käyttää hyvin eri tavoin, riippuen siitä, onko kyse suuren mittakaavan teollisesta tehdastyöstä vai käsityöstä. Teollisuudessa ja pientuotannossa on mahdollisuus tehdä hyvin erilaisia asioita. Kumpaakin tarvitaan siihen, että materiaaleja voidaan jatkossa hyödyntää aina vain paremmin.

Kun näet kaupassa merkin "RECYCLED", ollaan luultavasti tekemisissä kierrätetyn polyesterin tai puuvillan kanssa.

recycled

Tiesitkö, että merkintä "RECYCLED" tarkoittaa, että vaate sisältää kierrätyskuitua, ei siis ole välttämättä kokonaan kierrätetystä materiaalista valmistettu? Usein kierrätysmateriaaleihin sekoitetaankin muita kuituja ja varsinaisen kierrätysmateriaalien osuus voi olla esimerkiksi 20%. 

 

Polyesterin tapauksessa raaka-aine on luultavasti peräisin kierrätetyistä muovipulloista, joista tehdään uutta polyesterikuitua. Nurinkurista kyllä, muovipullot ovat raaka-aineena teollisuuden hyödynnettävissä tällä hetkellä paremmin kuin käytetyt polyesterivaatteet.

Kierrätetyn puuvillan valmistuksessa on luultavasti käytetty vaateteollisuudessa syntyviä kehruu- ja leikkuujätteitä, eli pientä valmistuksessa ylijäävää kangassilppua.

Pure Waste Textiles kierrätysmateriaalien valmistusta

Pure Waste Textiles valmistaa 100% kierrätysmateriaalia

 

Kummassakin tapauksessa materiaali palautetaan alkutekijöihinsä, ja vaate tuotetaan uudesta, kierrätetystä langasta. Hyvää tässä on se, että uutta puuvilla ei viljellä tai uutta öljyä porata vaatteita varten (ja se onkin iso plussa!) Uudesta langasta voidaan myös tuottaa monipuolisesti erilaisia kankaita ja siten erilaisia vaatteita.

Heikompi puoli on se, että tämäkin prosessi on teollista tehdastyötä, eikä automaattisesti mikään "ekoprosessi". Näillä kierrätyskuiduilla on vielä pitkä matka uudeksi vaatteeksi.

Koko pallomme kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää, että teolliseen mittakaavaan sopivia kierrätysmateriaaleja on, käytetään ja kehitetään. 

teolliset kierrätysmateriaalitTeollisessa tuotannossa kierrätetty materiaali tekee pitkän matkan uudeksi vaatteeksi.

 

Pientuotantoa materiaalien ehdoilla

Kun kierrätysmateriaaleja käytetään pientuotannossa, voidaan materiaalia hyödyntää eri tavoin kuin teollisuudessa. Nämä voivat myös täydentää toisiaan, ja teollisesta tuotannosta ylijääviä kankaita voivat käyttää omiin tuotteisiinsa pienet toimijat. Tämä on hyvä keino saada valmistetut kankaat käytettyä tehokkaasti. 

Tekstiilejä on mahdollista ottaa vaatevalmistuksen käyttöön myös muualta, hyödyntäen vaikkapa verhoja, lakanoita tai pöytäliinoja. Tällaisten tekstiilien keruu on kuitenkin vaativaa ja ilman erikseen rakennettua keräyskonseptia kyse on useimmiten yksittäiskappaleisiin tai hyvin pieniin sarjoihin riittävistä määristä.

TAUKO Design kierrätyskonsepti

 TAUKO Design on kehittänyt käytöstä poistetuille tekstiileille oman kierrätyskonseptin.

Hyvää on se, että tällöin kankaat ovat jo valmiita, jolloin uusi vaate syntyy kevyemmillä resursseilla. Samalla työskennellään tiukasti olemassa olevien materiaalien ehdoilla: vain sitä voidaan käyttää, mitä saatavilla on ja materiaalien laatu määrittää, mitä siitä voidaan valmistaa. Tässä tietysti piilee myös kierrätetyn viehätys!

Kierrätysmateriaalit pientuotannossa

 Pienimuotoisessa tuotannossa voidaan käyttää valmista materiaalia, mutta käyttökohteet ovat rajatumpia.

 

Oma lukunsa on käytettyjen vaatteiden käyttäminen uudessa vaatteessa. Kun halutaan käyttää käytettyjen vaatteiden kankaita sellaisenaan, ollaan jo hyvin vaativan artesaanityön äärellä. Vaatteista saatavien kankaiden laatu,  palojen koko ja muoto asettavat rajoitteet uudelle vaatteelle. Luovia ammattilaisia ja kädentaitajia kuitenkin löytyy, jotka hallitsevat tämänkin vaikean lajin. 

Edellä mainittuja yhdistää se, että materiaalit pääsevät suoraan käyttöön myöhempiin valmistusvaiheisiin. Käsittely, lajittelu ja muokkaaminen on työlästä, mutta monessa tapauksessa esimerkiksi lähituotantona tapahtuvaa käsityötä. Näin valmistus on kevyempää myös ympäristövaikutuksiltaan.

Kierrätystä vai viherpesua?

Kierrätysmateriaalien käyttö ei tietenkään ratkaise ylikulutuksen ja -tuotannon ongelmaa. Vaikka käyttäisimmekin kierrätysmateriaaleja, koko teollisuutta koskeva ongelma ei poistu, jos tuotantomäärä kokonaisuudessaan jatkaa samalla kasvuaan ja kierrätyksen varjolla myydään enemmän ja enemmän. 

Sama koskee tietenkin Upcycleria. Siksi Upcyclerin valikoimassa on vain tuotteita, jotka on suunniteltu kestämään käytössäsi pitkään, korvaamaan monikäyttöisyydellään monta ohimenevää trendiä ja joiden valmistustavalla on valtavirtaan nähden merkittävää ekologista etua. Tekstiijätteen tuottamisen sijaan tavoitteena on jätteen ja kokonaistuotantomäärän vähentäminen. Vain näin koen voivani toimia muodin alalla ja seisoa Upcyclerin takana.

Tutustu Upcyclerin valikoiman kierrätysmateriaaleihin

 

Haluatko blogin uusimmat päivitykset sähköpostiisi?

Lähetä viesti "BLOGI" allaolevan kommenttikenttän kautta. Kommenttisi ei näy julkisesti.

 Etusivulle


Jätä kommentti


Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista