Pitkää ikää!


*Kaupallisessa yhteistyössä Espoo Mendingin kanssa*

Yksi suurimpia haasteita vaatteiden kulutuksessamme on vaatteiden lyhyt käyttöikä. Olemme hukanneet sen, mikä aiemmin on ollut itsestään selvää: rikkinäinen korjataan. Meillä on niin paljon ja niin halpaa, että vaatteiden todellinen arvo on unohtunut. Kuitenkin, niiden jatkuva valmistaminen aina uudelleen ja uudelleen uudesta materiaalista, on muodostunut yhdeksi maailman suurimmista ympäristöhaitoista.

Mietin omaa mummiani tai elämää vielä vaikka 50 vuotta sitten. Miten absurdia olisi ollut heittää pois vaivalla tehty, vain vähän rikkinäinen vaate. Tai tehdä uusi, koska vanha ei ihan istunutkaan enää. Kangas oli arvokasta ja kertaalleen tehty työ arvokasta. Ja niin sen pitäisi nytkin olla.

Nykyään meidän ei välttämättä tarvitse korjata rikkimenneitä vaatteita, mutta vastuullista se olisi. Pidentämällä vanhan vaatteen käyttöikää yhdeksällä kuukaudella, saa vähennettyä sen hiili- ja vesijalanjälkeä jopa 20-30 % (lähde: Vaatevallankumous).

Harvalla nykyään kuitenkaan on osaamista, aikaa tai tarvikkeita tuunata ja korjata, ja korjaaminen jää. Palvelua ja apua tarvitaan. Taitavan ompelijan käsissä vaatekaapin käyttämättömät ja rikkinäiset saavat uuden mahdollisuuden. Korjausompelimoita ei ole nykyään ihan joka nurkalla, mutta esittelen niitä avuksenne mielelläni.

Espoo Mending -ompelustudio

Espoo Mending on espoolaisen Tuulin ompelustudio, jonka erikoisosaamista on vaatteiden korjaaminen ja muokkaaminen.

Tuuli ompelimossaan työn äärellä

On ilahduttavaa löytää yrittäjiä, jotka ovat käyneet läpi saman ajatuskulun, kuin itsekin. Espoo Mendingin tarinan alku  muistuttaakin hieman omaani.

Perustaja Tuuli työskenteli muotiyrityksessä, kun hän alkoi tutustua tarkemmin vaatemateriaalien taustoihin. Kiinnostuksesta syntyi ensin mm materiaali-innovaatioita käsittelevä blogi, mutta pian pelkkä kirjoittaminen ei enää tuntunut riittävältä. Halu säästää luonnonvaroja jalostui ajatukseksi vaatteiden korjauspalvelusta. Tuuli aloitti ompelijaopinnot saadakseen kokonaisvaltaisen ymmärryksen vaatteiden anatomiasta ja eri valmistustekniikoista. Nyt maailmaa korjaa pisto kerrallaan pieni ompelustudio Kauklahdessa.

Korjaukset, muokkaukset, modernisoinnit

Ompelimo auttaa luonnollisesti tavallisissa korjaustöissä, kuten

vetoketjun vaihdoissa,

lahkeiden lyhennyksissä,

reikien paikkauksissa

ja mallin muokkauksissa istuvammaksi.

Jos haluat  näyttävämpää tyyliä, ideoi Tuuli sinulle mielellään myös trendikkäitä näkyviä korjauksia esimerkiksi värikkäillä paikoilla tai kontrastilangalla. Korjaus voi olla myös tuunausta ja persoonallisuus on silloin taattu!

 

Usein kaapista voi löytyä myös vanhempia aarteita, joilla on tunnearvoa, mutta eivät koskaan pääse käyttöön. Taitavan ompelijan käsissä niistä voidaan muokata modernimpia, uudistettuja tuotteita. Vanha aamutakki voidaan muokata päiväjakuksi tai mummon vanha mekko uudelle omistajalleen sopivaksi. 

Arjen ekotekoja

Kun yritys on alun alkaenkin perustettu ekologisuuden periaatteelle, toimii se kaikessa mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Espoo Mendingissä kaikki materiaalit, tilkut ja napit otetaan talteen ja pyritään hyödyntämään korjauksissa. Kerran tuotettu materiaali säilyttää arvonsa ja löytää vielä uuden  paikkansa.

Espoo Mendingin sivuilla on myös kerrottu havainnollisin esimerkein, miten vaatteiden korjaus säästää luontoa ja luonnonvaroja.

Tuumasta toimeen

Espoo Mendingin löydät Kauklahden lähijuna-aseman vierestä, vanhasta tunnelmallisesta puutalosta. 

Sovi tulostasi etukäteen, ompelimossa varataan käynnillesi henkilökohtainen aika.

info@espoomending.fi

puh 0503286012

Hansatie 14 B, Espoo

Lue lisää

https://www.espoomending.fi/

Ja seuraa ompelimon elämää Instagramissa:

https://www.instagram.com/espoomending/?hl=fi

 

Etusivulle

 


Jätä kommentti