Puuvilla-arteet


Puuvilla on hieno ja niin paljon käytetty materiaali hyvästä syystä. Se on hengittävää, kestävää ja monikäyttöistä. Samalla niin tuttua ja arkista, että helposti unohtuu, minkälaisen aarteen kanssa olemme tekemisissä.

Siksi päätin, itsestäänselvyyksien uhallakin, kirjoittaa tähän edes pääkohdat puuvillavaatteen valmistuksesta.

Siemenet pitää kylvää. Kasvattaa, hoitaa ja kastella. Tarvitaan lannoitteita, torjunta-aineita ja vettä. Paljon vettä! (yhden ihmisen monen vuoden juomavesi per yksi t-paita)

Sato täytyy korjata. Puhdistaa, kammata, lajitella. Kammata ja lajitella uudelleen, monta kertaa, hyvälaatuisen tuloksen aikaansaamiseksi.

Kehrätä, että kuidut järjestyvät langan muotoon.

Värjätä, mikä tapahtuu väriliemissä pesemällä. Tarvitaan taas vettä. Pigmenttejäkin.

Lanka pitää kutoa kankaaksi. Ehkä siihen sekoitetaan muitakin kuituja vielä mukavamman ja helppohoitoisemman tuotteen aikaansaamiseksi, tai yhdistellään kankaaseen useampia värejä. Saatetaan siihen painaa vielä kaunis kuviokin pintaan. Tai pestään haalistuneen värin aikaansaamiseksi. Standarihommaa esimerkiksi farkkujen kohdalla. Kuluu lisää ja lisää vettä.

Pitää suunnitella, kaavoittaa ja leikata.

Lopulta päästään ompelemaan. Lisätään napit, vetoketjut, merkit, koristeet. 

Tässä vaiheessa puuvilla on voinut matkustaa jo monellakin mantereella, hyvin todennäköisesti ainakin monessa maassa.

Valmiit tuotteet lajitellaan ja pakataan. Toimitetaan hieno lopputuote tukkujakelijalle, sitten myymälään. Puretaan. Laitetaan esille. Myydään. Pakataan taas meille kotiin vietäväksi.

Monia näistä vaiheista avustavat koneet. Siitäkin huolimatta, koko prosessissa tarvittavien ihmisten määrää on vaikea edes yrittää hahmottaa. Kuinka siis on mahdollista, että kaupoissa myydään tällä tavoin valmistettuja tuotteita vain muutamien eurojen hintaan?

Missio

Puuvillan ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset ovat niin suuria, että on tullut missioksemme pelastaa puuvillaa joutumasta jätteeksi.

Siksi Upcycler Helsingin myymät puuvillatuotteet ovat kierrätettyä tai uusiokäytettyä puuvillaa. Uutta puuvillaa emme myy lainkaan, koska vaihtoehtojakin on.

TAUKO 

Tauko Designin tuotteissa hyödynnetään puuvilla- ja puuvillasekoitetekstiilejä. Tekstiilit ovat alkuperältään käytöstä poistettuja vuokratekstiilejä, jotka saavat uuden elämän designvaatteina.

TAUKO housut kierrätettyä puuvillaa

 

TAUKO-valikoimamme 

Pure Waste

Tuotetusta puuvillasta 15% menee hukkaan leikkuu- ja kehruujätteenä, eli pienenä silppuna, jota vaatteen ja langan valmistuksessa väistämättä syntyy.

Pure Waste tekee merkittävää työtä hyödyntäen tätä syntyvää leikkuujätettä. Leikkuujäte kerätään ja lajitellaan huolellisesti värin mukaisesti ja kehrätään uudeksi kuiduksi ,yhdistäen vahvikkeeksi kierrätettyjen muovipullojen polyesteria. 

 

puuvillajätettä kierrätykseen

kierrätysmateriaalin kehräys

 

Jokaisessa Pure Waste -tuotteessa on kerrottu, kuinka paljon vettä on säästetty tekemällä tuote ilman uuden puuvillan tuotantoa. Myöskään uutta värjäystä ei tarvita, sillä kierrätetty raaka-aine lajitellaan huolellisesti väreittäin.

  

2700 litraa vettä säästetty yhden t-paidan tuotannossa

Pure Waste -tuotteemme

Denim

Erityinen puuvillaryhmä on farkut, josta oma postauksensa:

Uusioajatuksia: Farkut kiertoon

 

Lukusuosituksia

Eettisen kaupan puolesta ry:llä on erittäin hyvä materiaali "Puuvillan polut globaalissa maailmassa"

Reilun Kaupan sivuilla laaja artikkeli Puuvillan tuotanto kurittaa ympäristöä -halvan paidan todellinen hinta ei näy kuluttajalle

Etusivulle

 


Jätä kommentti