Puuvilla-aarteet


Puuvilla on hieno ja niin paljon käytetty materiaali hyvästä syystä. Se on hengittävää, kestävää ja monikäyttöistä. Samalla niin tuttua ja arkista, että helposti unohtuu, ettei puuvillan tie meidän arkikäyttöön ole lyhyt, eikä niin luonnonmukainenkaan, kuin mielikuvissamme.

Siksi päätin, itsestäänselvyyksien uhallakin, kirjoittaa tähän edes pääkohdat puuvillavaatteen valmistuksesta.

Siemenet pitää kylvää. Kasvattaa, hoitaa ja kastella. Tarvitaan lannoitteita, torjunta-aineita ja vettä. Paljon vettä! (yhden ihmisen useamman vuoden juomavesi per yksi ainoa t-paita!)

Vesi muodostuukin ongelmaksi, jonka laajuutta on vaikea käsittää. Koska vesi on yleensä puuvillan viljelyalueilla rajallinen luonnonvara, voi viljely aiheuttaa  paikallisesti suuriakin tuhoja ja inhimillistä kärsimystä. Vertailu juomaveden määrään ei ole tuulesta temmattu; mm laskeva pohjavesi on kastelun todellinen seuraus.

Tehoviljelyssä myös lannoitteilla ja torjunta-aineilla on suuri merkitys tuottavalle sadolle. Kemikaaleilla torjutaan niin tuholaisia, kuin rikkakasvejakin. 

Puuvillan viljely kuluttaa luonnonvaroja

Sato täytyy korjata, kemikaalien avulla. Puhdistaa, kammata, lajitella. Kammata ja lajitella uudelleen, monta kertaa, hyvälaatuisen tuloksen aikaansaamiseksi.

Kehrätä, että kuidut järjestyvät langan muotoon.

Värjätä, mikä tapahtuu väriliemissä pesemällä. Tarvitaan taas vettä. Kemikaalejakin.

Lanka pitää kutoa kankaaksi. Ehkä siihen sekoitetaan muitakin kuituja vielä mukavamman ja helppohoitoisemman tuotteen aikaansaamiseksi, tai yhdistellään kankaaseen useampia värejä. Saatetaan siihen painaa vielä kaunis kuviokin pintaan. Tai pestään haalistuneen värin aikaansaamiseksi. Standarihommaa esimerkiksi farkkujen kohdalla. Kuluu lisää ja lisää vettä ja kemikaaleja.

Pitää suunnitella, kaavoittaa ja leikata.

Lopulta päästään ompelemaan. Lisätään napit, vetoketjut, merkit, koristeet. 

Tässä vaiheessa puuvilla on voinut matkustaa jo monellakin mantereella, hyvin todennäköisesti ainakin monessa maassa. 

Valmiit tuotteet lajitellaan ja pakataan. Toimitetaan hieno lopputuote tukkujakelijalle, sitten myymälään. Puretaan. Laitetaan esille. Myydään. Pakataan taas meille kotiin vietäväksi.

Monia näistä vaiheista avustavat koneet. Siitäkin huolimatta, koko prosessissa tarvittavien ihmisten määrää on vaikea edes yrittää hahmottaa. Edelleenkin tässä maailmassa puuvillapelloilla työskentelee ihmisiä pakkotyön omaisissa olosuhteissa, myös lapsia.

Kuinka siis on mahdollista, että kaupoissa myydään näin suuren työmäärän ja ekologisen jalanjäljen vaativia tuotteita myydään vain muutaman euron hintaan?

Ei uutta puuvillaa

Puuvillan ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset, sekä tuotantomäärät, ovat niin suuria, että haluan kohdella puuvillaa juuri sellaisena aarteena kuin se on: materiaalina, joka on vaatinut paljon valmistuakseen ja on siksi arvokasta. 

Upcyclerin myymät puuvillatuotteet ovat kierrätettyä tai uusiokäytettyä puuvillaa. Uutta puuvillaa emme myy lainkaan, koska vaihtoehtojakin on.

Puuvillan kierrätys materiaalina: käytetään koko sato

Yksi tapa vähentää uuden puuvillan tuotannon tarvetta, on hyödyntää paremmin jo kertaalleen viljelty.

Tuotetusta puuvillasta jopa noin 15% menee hukkaan leikkuu- ja kehruujätteenä*, eli pienenä silppuna ja hahtuvana, jota vaatteen ja langan valmistuksessa väistämättä syntyy. 

Pure Waste hyödyntää tätä tuotannon tekstiilijätettä, jolloin materiaali saadaan käytettyä tarkemmin hyödyksi. Leikkuujäte kerätään ja lajitellaan huolellisesti värin mukaisesti ja kehrätään uudeksi kuiduksi, yhdistäen vahvikkeeksi kierrätettyjen muovipullojen polyesteria. Uutta värjäystä ei enää tarvita. Tällöin säästytään puuvillan viljelyn monilta ekologisilta ja eettisiltä ongelmilta.

Puuvillajätteen kierrätystä

 

Puuvillakankaiden uudelleenkäyttö 

Laadukas, tiivis puuvillakangas on käytössä pitkäikäistä ja kestävää.

Tauko Design hyödyntää käytöstä poistettuja vuokratekstiilejä, joista pääosa on puuvillasekoitteita.

TAUKO Design kierrättää puuvillakankaita

Farkut ovat puuvillatuotteissa ikisuokikki, mutta myös kuluttuva sellainen, sillä yhden farkkuparin valmistus vaatii paljon materiaalia ja siinä samassa yli 10 000 litraa vettä. Farkkuja myös valkaistaan, kulutetaan, pestään ja värjätään paljon, ennen kuin ne ovat saaneet oikean, katu-uskottavan tyylinsä. 

Suomessa on useampia pieniä yrityksiä, jotka hyödyntävät tuotteissaan käytettyjä farkkuja. Uusien tuotteiden, erityisesti vaatteiden, valmistaminen valmiista vaatteesta on vaativaa artesaanityötä.

Piece of Jeans on kehittänyt menetelmän, jossa käytetyt vaatteet koostetaan uusiksi tuotteiksi pala kerrallaan.

Käytettyjen farkkujen kierrätys Piece of Jeans

Mallit: Susanna Heinonen ja Joni Sydänlammi. Kuvaaja: Jussi Viljamaa

 

Entäs luomu?

Niin, miksei Upcyclerin valikoimassa sitten voisi olla luomupuuvillaa? 

Kaiken kaikkiaan tuotamme maailmaan uutta materiaalia kiihtyvällä vauhdilla. Vaikka puuvillan luomuviljely vaatii vähemmän vettä, vähemmän kemikaaleja ja aiheuttaa jopa pienemmät hiilidioksidipäästöt, on luomutuotantokin silti uuden materiaalin tuotantoa. 

Näen Upcyclerin ydintehtäväksi sen, että pyritään vähentämään uuden materiaalituotannon tarvetta kokonaisuudessaan.

Lukusuosituksia

Eettisen kaupan puolesta ry:llä on erittäin hyvä, ihmisläheinen materiaali "Puuvillan polut globaalissa maailmassa"

Reilun Kaupan sivuilla laaja artikkeli Puuvillan tuotanto kurittaa ympäristöä -halvan paidan todellinen hinta ei näy kuluttajalle

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006580065.html

 * Lähde: Pure Waste Textiles

 

Haluatko blogin uusimmat päivitykset sähköpostiisi?

Lähetä viesti "BLOGI" allaolevan kommenttikenttän kautta. Kommenttisi ei näy julkisesti.

Etusivulle

 


Jätä kommentti


Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista