Vaatekaappituskia ja -inspiraatioita


 

Elämässä mukana

Vaatekaappi ei aina pysy elämänvaiheissa mukana. Vuoden alussa päivitettiin äidin vaatekaappia, joka oli jäänyt lasten tuloa edeltävälle ajalle. Niinhän siinä meille monille käy; huoltotarmo ja aika menee vauvan ja jatkuvasti kasvavan lapsen vaatevaraston päivitykseen. Samalla muuttuvat omat käyttötarpeet, koko ja ehkä kehonkuvakin. Oma vaatevarasto ei enää tunnu omalta ja hyvältä tuntuvaa päällepantavaa on vaikea löytää.

Uusi alku

On vapauttavaa puhdistaa kaapista ne vaatteet, joita ei enää käytä ja jotka kuuluvat "entiseen elämään". Jostain syystä siitä potee helposti huonoa omatuntoa, että laittaisi pois jotain periaatteessa ihan hyvää ja sopivaa, vaikka tietääkin, ettei käyttöä enää omalla kohdalla ole. On lomalta ostettuja vaatteita, jotka ei sitten kotona oikein tunnukaan oikeilta. On vaatteita, joita haluaisi käyttää, mutta ei vaan koskaan ole sopivaa tilaisuutta. Tai hienoja vaatekappaleita, joissa ei vaan tunne oloaan mukavaksi.

On aidosti hyödyllistä laittaa kiertoon käyttämättömät ja varsinkin rikkinäiset. Silloin tilaa vapautuu käytössä oleville, jotka ovat helpommin saatavilla ja myös pysyvät paremmassa kunnossa. Samalla käyttämättömät vaatteet saavat mahdollisuuden tulla käyttöön jollain toisella.

Työ helpottuu, kun siihen yhdessä ryhdytään. Poistimme kaapista kaikki vaatteet ja asusteet, jotka eivät enää olleet käytössä. Tilaa vapautui niin paljon, että kaikille jäljelle jääville vaatteille alkoikin löytyä oma paikka. 

Aina tulee löytöjäkin, kun siivotaan! Unohdettuja, hyviä vaatteitakin löytyy kaapin perukoilta ja palautuu taas käyttöön. Unohdetut ja kadonneet ovatkin niitä, joiden tilalle tulee helposti hankittua uutta siihen epämääräiseen tunteeseen, ettei mitään päällepantavaa oikein ole.

Helpompaa arkea 

Työssä tarvittavien vaatteiden helppo saatavuus vaikuttaa paljonkin arjen sujuvuuteen.  Päivän asun valinta helpottuu, kun näkee kerralla kaikki, mitä käytössä on (tai ei ole! :)). Moni tunnistaa varmasti tilanteen, kun aamukiiressä ei löydykään niitä vaatteita, joita olit töihin päiväksi ajatellut. Luulit, että ne olivat kaapissa jossain, mutta löytyvätkin lopulta pyykkikorista. 

Työvaatteille järjestettiin kokonaan oma tila, johon paidat saa ripustettua. Näin ne ovat käyttövalmiita, eivätkä rypisty tai pölyynny käyttöä odotellessa.

Ajankohtaiset vaatteet; neuleet ja hupparit saivat kaapissa hyvät paikat, josta käyttöönotto on helppoa. Tässä kaapissa järjestettiin neuleille tilaa hyllyltä. Tilavasti viikatut neuleet pysyvät hyvänä ja ne on helppo ottaa käyttöön. 

Kesävaatteet järjestettiin myöhempää käyttöä varten kesäkapseliksi, joka otetaan esille vasta kesän korvalla.

Parannellaan ja pelastetaan

Materiaaleista yritetään aina pelastaa se, mikä pelastettavissa on.

Hyviltä tuntuvat farkut eivät olleet enää käytössä, koska liian pitkät lahkeet tuntuivat tässä lyhyiden housujen ajassa vanhanaikaisilta. Napsaistiinkin lahkeista samantien nilkkapituiset ja voitettiin hyville farkuille taas lisäaikaa.

farkkujen lyhennysfarkkujen lyhennys

Revenneestä neuleesta pelastettiin kauniit helmiäisnapit.

Kierrätetään oikein

Se, mitä ei itse enää käytetä, kierrätetään. Oikean sijoituspaikan varmistamiseksi käytössä on kierrätysspesialisti Outi Pyyn kierrätyskaavio. Kierrätyskaaviossa on huomioitu mahdollisimman tehokas kierto eri materiaaleille, huomioiden eri tahojen jatkokäsittelyn prosessit. 

Kaavio ja lisätietoja Outi Pyyn sivuilta:

http://outilespyy.com/lahjoita-vaatteet-oikein-kierratykseen-ja-uudelleenkayttoon/

 

Tällä kertaa hoidettiin myös pesuun käytöstä poistuvia, pesua kaipaavia vaatteita ennen kierrätykseen viemistä.

Lopulta tästä vaatekaapista kierrätyskeskukseen lähti 6 pussillista vaatteita uusille omistajille. 1 pussi rikkinäisiä sekoitevaatteita toimitettiin Sortti-asemalle. Roskikseen, ja sitä kautta poltettavaksi, meni vain sukkahousuja, joita ei tekstiilinkeräykseen saa laittaa.

Osa poistuvista vaatteista menee kevään aikana myyntiin Upcyclerin verkkokaupan Second hand -osastolle.

Käytettyjä vaatteita ja kenkiä jälleenmyyntiin

 

Vaatteita kierrätykseen

Etusivulle

 


Jätä kommentti


Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista