Yrittäjän päiväkirja -uraa vaihtamassa


Yrittäjäksi uudelle uralle

Sen tiesin etukäteen, että tästä keväästä tulee ihan uudenlainen. Jäin palkkatyöstäni pois tammikuussa täysin tuntemattoman äärelle, yrittäjäksi. Siinä vaiheessa en oikeastaan edes tiennyt varmasti, osaanko lopulta perustaa verkkokauppaa. Tiesin kuitenkin paljon muotimaailmasta ja sen tiedon valossa olin varma, että haluan tehdä enemmän. Olin turhautunut odottamaan, että vaateteollisuus ja kulutus muuttuvat hitaasti vastuullisemmaksi. Halusin vaihtaa urani suuntaa ja ottaa isompia askelia.

Yrittäjä Maj-Lis Viitanen

Helsingin Sanomien haastattelu huhtikuussa

 

Ensimmäinen etappi saavutettiin, kun Upcycler -verkkokauppa oli valmis avattavaksi helmikuun lopussa. Samoihin aikoihin alkoi tulla uutisia kaukaisesta viruksesta, joka yhtäkkiä alkoikin tulla lähelle ja isoksi osaksi meidän kaikkien elämää. Keväästä tulikin sitten vielä erilainen tavoin, jota en ollut osannut lainkaan ajatellakaan. 

Suunnantarkistuksia

Halusin palvella  verkkokaupalla jo ekologisia ostoksia tekevien lisäksi myös niitä, jotka haluaisivat tehdä kestävämpiä valintoja, mutta kokevat sen liian työlääksi tai eivät löydä tarpeisiinsa sopivia tuotteita. Ajattelin ihmisiä, kuten itsekin "entisessä elämässäni": tapaamisia, kokouksia, tiivistä työtahtia. Tiedostamisen, ulkoisten vaatimusten ja arjen realiteettien yhdistämistä. Yhtäkkiä tämä asiakasryhmä olikin eristyksissä kotonaan, tarpeet ja elämäntyyli täysin muuttuneina. Myös muotikaupan kevättä perinteisesti kannattelevat juhlat oli peruttu. Olin siis kohdistanut valikoimani alussa monelta osin tapahtumiin ja tarpeisiin, joita ei ollutkaan. 

Kun on halu tehdä nimenomaan vastuullista kauppaa, mietin moneen kertaan, onko esimerkiksi alennusmyynnin pitäminen ylipäätään Upcyclerin arvojen mukaista. Ruokkivatko alennukset  harkitsematonta ostamista? Vai voisivatko ne edesauttaa ihmisiä ekologisempien valintojen pariin aikana, joka on usealle haastava taloudellisesti ja monin muin tavoin? 

Pohdinnan ja taloudellisen puntaroinnin lopputuloksena Upcyclerilla pidettiin kesäale. Samalla huomasin ilokseni, että Upcycler on löytänyt hyvin vastuullisen asiakaskunnan. Moni on kertonut pohtineensa pitkään jonkin tietyn tuotteen hankintaa tai ostavansa nyt pitkäaikaiseen käyttöön. 

Saman olen toki huomannut muutenkin. Verkkokauppojen yleiset kauhut, palautukset, ovat olleet Upcyclerilla hyvin maltillisia ja perusteltuja. Moni verkkokauppa pitää palautuksia maksullisina vähentääkseen harkitsemattomia ostoksia. Itse olen halunnut luottaa asiakkaiden harkintaan ja pitänyt palautukset alusta saakka maksuttomina. En itsekään osta mitään, ainakaan vaatetta, jos riskinä on, että hyvistä aikeista huolimatta päädyn itse miinukselle ilman toivomaani tuotetta. En siis ole halunnut velvoittaa tätä riskiä myöskään asiakkailtani. 

 Kierrätysmuoti yritys Upcycler Helsinki

Omien tuotteiden valmistus jäi keväällä taka-alalle.

 

Kevääksi suunniteltu oman merkin tuotanto jäi murto-osaan suunnitellusta, kun työaikaa ja -tilaa jaettiinkin etäkoulun kanssa. Kuitenkin yrittäjänä suositusten muutokset tai äkkiliikkeet ei aiheuttaneet suurempia sydämentykytyksiä, omia suunnitelmia kun oli mahdollisuus muuttaa joustavasti. Usein pyöräilevällä yrittäjä-lähetillä onkin ollut mukanaan myös pieni apulähetti. 

Yrittäjä ja koululaisen äiti

Etäkoulun ja yrittäjyyden yhdistäminen sujui melko mutkattomasti.

 

Ja on suunnitelmia kyllä muutettukin, moneen kertaan! Suunnittelemani järjestämispalvelu tyssäsi koronaan heti alkumetreillä, mutta saanee hieman erilaisen muodon tulevaisuudessa. Mielessä pyörii jatkuvasti monen moisia ajatuksia kestävämmän kuluttamisen edistämiseksi verkkokaupan ohella. Ajatus on silti vielä poukkoilevaa ja lopullinen suunta on vielä selvittämättä.

Oma taiteenlajinsa on omien resurssien kanssa tasapainoilu. On paljon asioita, jotka haluaisin tehdä paremmin ja kauniimmin ja heti viimeisen päälle, mutta kaikkeen en pysty. Keskeneräisyyttä on joskus vaikea sietää. 

 

Mikä riittää?

Vaikka olenkin miettinyt paljon ja hartaasti Upcyclerin periaatteita, myös kyseenalaistan niitä jatkuvasti. Mikä riittää? Mikä on oikein? Mikä on tarpeeksi ekologista ja teenkö itse tarpeeksi? Vastuullisuuskysymysten monimutkaisuuden kanssa tulen painimaan varmasti niin kauan, kuin saan tätä yritystoimintaa jatkaa.

yrittäjyyttä

Oman panoksensa pohdintaan antoi Aalto Yliopiston Finix-hanke, joka haluaa kannustaa ostovoimaa kotimaisten, vastuullisten yritysten pariin julkaisemalla #kestävävaate-listauksen. Yksi kevään kohokohdista olikin pääsy tälle listalle. Ulkopuolisen tahon näkemys antoi itselleni tarpeellisen vahvistuksen sille, että yritys on hyvällä tiellä. 

Silti ehkä kaikkein koskettavin palaute on tullut lukioikäiseltä nuorelta. Hänen palautteensa työni tärkeydestä toi paljon iloa ja uutta intoa. Nuoret ovat hereillä ja kuulolla ja kasvavat tekemään ekologisempia valintoja paljon viisaampina, kuin me edelliset sukupolvet.

Olen saanut olla nuorten kanssa yhteistyössä myös työpajan muodossa, luotsatessani Second Life Catwalkin ja Ilmastoareenan lukiolaisille järjestämää Vaate &Ympäristö -työpajaa. Tällaista vaikuttamistyötä toivon saavani tehdä jatkossa lisääkin. 

Yrittäjä Maj-Lis Viitanen

Työpajan tallenne Facebookissa

 

Oman kokoista kasvua

Alussa Upcyclerin valikoimassa oli kymmenkunta merkkiä, nyt matkan varrella määrä on kaksinkertaistunut ja kasvaa edelleen. Alun perinteisemmän jälleenmyyntivalikoiman lisäksi valikoimassa on nyt myös tilauksesta tehtäviä tuotteita ja mittatilaustuotteita. Näillä voidaan vastata paitsi moneen ekologiseen haasteeseen, myös tarjota muuten rajallisessa valikoimassa useammalle juuri oikean kokoinen toivetuote.

Kierrätysmuoti, etenkin vaatteissa, on edelleen marginaalista. Tuotteiden saatavuus ja jälleenmyyntimahdollisuudet ovat siksi hyvin rajallisia. Upcyclerista ei siis tulevaisuudessakaan tule valikoimaltaan suurta ja laajaa. Edelleen kuitenkin etsin erityisesti vaatevalikoimaan lisää tarjontaa.

 

Jälkiviisautta

Olen joskus jälkikäteen miettinyt, että olipahan ajatus päättää tehdä verkkokauppa omin päin, tietämättä teknisestä toteutuksesta oikeastaan mitään. Luotin kuitenkin siihen, että opin. Pikaisella laskutoimituksella mieleen tulee parikymmentä uutta ohjelmaa tai sovellusta, joita verkkokauppa ja yritystoiminta ovat tuoneet mukanaan. Myös kierrättämisen moninaisuudesta ja haasteista tiedän tänään huomattavasti enemmän kuin aloittaessani. Ahaa-elämyksiä tulee edelleen ja valmistahan tästä työstä ei tulekaan. Ja sitähän juuri olen halunnut; tarttua uuteen ja oppia.

KIITOS!

Kaikesta huolimatta joinain päivinä tuntuu, että jään tavoitteista liian kauas tai en ole saanut juuri mitään aikaiseksi. Silloin yritän miettiä alkua ja sitä hetkeä, kun ei ollut vielä mitään muuta kuin vakaa tahto yrittää. Tänä puolen vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut paljon ja Upcyclerille on muodostunut oma, tärkeääkin tärkeämpi seuraajakuntansa. Olen kaikista tutustujista ja seuraajista suuresti kiitollinen ja jokainen tilaus on kullanarvoinen! Kiitos!

kiitos asiakkaille

Lue myös:

Hauska tavata!

Miksi kierrätysmateriaalit?

 

Haluatko blogin uusimmat päivitykset sähköpostiisi?

Lähetä viesti "BLOGI" allaolevan kommenttikenttän kautta. Kommenttisi ei näy julkisesti.

Etusivulle

 


Jätä kommentti


Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista