People Tree -Reilun kaupan muotia

Vaikka Upcycler keskittyykin kierrätysmateriaaleihin, olen valinnut vuokravalikoiman vahvistukseksi lisäksi People Treen, merkin erityisyyden vuoksi.

People Tree on yli 30-vuotias vastuullisen muodin pioneeriyritys Iso-Britanniasta. People Tree on tehnyt perustamisestaan lähtien tinkimätöntä työtä oikeudenmukaisemman ja ekologisesti kestävämmän muotikaupan puolesta. Yritys tekee yhteistyötä reilun kaupan tuottajien, vaatevalmistajien ja artesaanien kanssa, ja sai ensimmäisenä vaateyrityksenä Maailman Reilun kaupan järjestön Reilu kauppa-merkin vuonna 2013.

Tuotteiden valmistuksessa huomioidaan vastuullisuus sekä ympäristön, että tuotantoketjussa toimivien ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta.

Maailman reilun kaupan järjestön 10 reilun kaupan periaatetta:Reilun kaupan periaatteet

Oikeudenmukaisemman vaatetuotannon puolesta

Upcyclerin valikoima on painottunut voimakkaasti suomalaisiin merkkeihin, sillä olen halunnut varmistua siitä, ettei toiminta edesauta kehittyvien maiden tuottajien ja työntekijöiden epäreilua kohtelua. Pidän tärkeänä myös  sitä, että meillä on Suomessa omaa tuotantoa, osaamista ja yrittäjiä myös muodin alalla.

Olen kuitenkin samalla miettinyt, miten tukea oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen toteutumista vaateteollisuudessa laajemmassa mittakaavassa. Koska valtaosa maailman tekstiili- ja vaateteollisuudesta on kehittyvissä maissa, pelkästään tilanteen ulkopuolelle jättäytyminen ei tue rittävästi vaikeassa asemassa olevia työntekijöitä ja tuottajia. Koen velvollisuudekseni tukea kestävää kehitystä myös globaalista näkökulmasta. 

People Treen toiminnassa yhdistyvät globaalin yhdenvertaisuuden tukeminen ja vahva pyrkimys ekologisempaan, kestävän kehityksen raameissa toimivaan muotikauppaan. Siksi juuri People Tree on luonteva osa Upcyclerin yhden naisen maailmanparannusohjelmaa. Kierrätyselementin tuo Upcyclerilla People Treen tuotteiden vuokraaminen.

Upcyclerin valikoiman tuotteet on valmistanut Creative Handicraft Intian Mumbaissa. Vähäosaisia naisia työllistävä yritys on Reilun kaupan tuottajapartneri.

Creative Handicraft, Reilun kaupan tuottaja

Ekologiset materiaalit

Tencel eli lyocell

Valtaosa Upcyclerin valikoiman People Tree-tuotteista on valmistettu tencelistä, eli lyocellista. 

Tencel on viskoosinkaltainen materiaali, jonka valmistusmenetelmä on kehitetty ekologisemmaksi. Tencel valmistetaan puupohjaisesta selluloosasta erityisellä suljetun kierron menetelmällä. Menetelmällä pystytään kierrättämään uudelleenkäyttöön lähes 100 % käytetyistä liuottimista. Valmis kangas on biohajoavaa.

Kauniisti laskeutuva tencel sopii erityisen hyvin mekkoihin, hameisiin ja paitapuseroihin. Puupohjaisena materiaalina tencelillä on luonnonmateriaalin hyvä hengittävyys ja käyttömukavuus, mutta siinä on myös ylellinen, satiininsileä pinta. Kangas on riittävän vahvaa ympärivuotiseen käyttöön, ja tuotteet puoltavat siksi hyvin paikkaansa.

People Treen käyttämä tencel on Lenzing Groupin valmistamaa. 

Luomupuuvilla

Muutama vuokravalikoimamme People Tree -tuotteista on luomupuuvillaa. People Treen käyttämä luomupuuvilla on GOTS-sertifioitua:

  • ei käytetä geenimuunneltuja lajikkeita
  • terveydelle haitallisten torjunta-aineita välttäminen vähentää työntekijöiden terveyshaittoja ja viljelijöiden velkaantumista
  • vuoroviljely ylläpitää maaperän kuntoa
  • maaperä sitoo vettä luonnollisesti tehokkaammin 
  • ylläpitää lajien tasapainoa
  • lopputuote ei aiheuta allergiaa 

Kemikaalit

Vaatteiden värjäyksessä ei käytetä haitallisia, mutta yleisiä azovärejä. 

Taustaa People Treestä

People Treen perustivat vuonna 1991 Safia ja James Minney. Yrityksen kotipaikka on Lontoossa, Iso-Britanniassa. Taiteellisena johtajana toimii palkittu suunnittelija Tracy Mulligan.

Lue myös blogi : Mitä on tekstiilien Reilu kauppa?

People Tree-valikoimamme

Upcycler Lainaamoon

Upcycler etusivulle