Materiaalien ekologisuus


Muodin tuotannon aiheuttamista ympäristövaikutusta suurin osa tulee raaka-aineen tuotannosta. Siksi tavoitteemme on vähentää uuden raaka-ainetuotannon tarvetta.

Verkkokauppamme valikoima koostuu tuotteista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä, uudelleenkäytettyjä, tai paikallisia uusiutuvia materiaaleja. 

Kierrätysmateriaalit

Osa tuotteista valmistetaan kierrätetyistä kuiduista uudeksi langaksi prosessoimalla, esimerkiksi  tekstiiliteollisuuden leikkuujätteitä hyödyntäen. Näin syntyvät esimerkiksi Pure Waste -tuotteet.

Puuvillaista leikkuujätettä hyödynnetään myös Tencel Refibran valmistuksessa, jossa puuvillasilppuun yhdistetään puukuitua. Refibraa käyttää mallistoissaan Vuurran.

Myös kupron valmistusmateriaali on peräisin puuvillakasvista. Puuvillakuidun valmistuksessa ylijäävä, siemeniä peittävä hahtuva voidaan jalostaa kuproksi, joka on silkkisen kiiltävä, jopa ylellinen materiaali. Kuproa löytyy TAUKOn neulemekoista ja Mahla Clothingin valikoimasta.

Tekstiilin lisäksi valikoimassamme on tuotteita, joiden raaka-aine on peräisin muilta teollisuuden aloilta. Tällaisia ovat nahka, jonka alkuperä on ruokateollisuudessa, sekä esimerkiksi turvavyöt autopurkamoista tai pullonkorkit ja kalannahka ravintoloista. 

 

Uudelleenkäyttö

Osa tuotteista valmistetaan valmiista kankaista. Näitä voi olla muun  vaateteollisuuden ylijäämäerät, tai muut käytöstä poistetut tekstiilit.

Anette Ahokas Design ja Mahla Clothing valmistavat vaatteensa vaateteollisuuden ylijäämäkankaista, jotka hyödynnetään sellaisenaan uusiin tuotteisiin.

Tauko Design taas hyödyntää pääasiassa käytöstä poistettuja vuokratekstiilejä, jotka värjätään ja ommellaan vaatteiksi.

Second Hand

Meidän jo käyttämissämme vaatteissa piilee suuri raaka-ainevarasto. Valikoimastamme löytyy käytettyjä vaatteita, joilla vielä on käyttöikää jäljellä sellaisenaan, mutta jotka ovat käyneet tarpeettomiksi edellisille omistajilleen.  

Käytettyjä vaatteita voidaan hyödyntää myös niitä muokkaamalla. Remake Helsingin MEM- mallistojen materiaalina on yksinomaan käytetyt vaatteet, joiden osista koostetaan uusia vaatteita. 

Myös Piece of Jeans -tuotteet tehdään yksinomaa käytetyistä farkuista. Farkut leikataan paloiksi, jotka ommellaan jälleen uudeksi tilkkukankaaksi.

Myös Pure Waste sisällyttää POST WASTE -mallistonsa tuotteisiin raaka-ainetta käytetyistä vaatteista. Post Waste-menetelmässä käytetyt vaatteet puretaan uudelleen kuiduiksi, joka kehrätään yhteen muiden kierrätysmateriaalien kanssa uudeksi langaksi.

Uusiutuvuus

Toisinaan valikoimastamme löytyy myös uusia materiaaleja. Nämä ovat materiaaleja, joita voidaan tuottaa paikallisesti Euroopassa ilman kohtuuttomia ekologisia tai sosiaalisia haittavaikutuksia.

Tällä hetkellä valikoimastamme löytyy uusiutuvista materiaaleista suomalaista sertifioitua koivuvaneria, jota käyttää koruihinsa Kajoan Design, sekä suomalaista poronnahkaa Manner´s koruissa.