Vastuullisuus

Vastuullinen valikoima

Raaka-aineiden tuotannolla on suuri rooli muodin ympäristökuorman synnyssä. Tällä hetkellä valtaosa kuluttamistamme vaatteista valmistetaan uusista materiaaleista, vaikka samaan aikaan tuotamme suuret määrät tekstiilijätettä. Upcyclerin tavoite on vähentää uuden raaka-ainetuotannon tarvetta ja tekstiilijätteen syntyä.

Verkkokauppamme valikoima koostuu vaatteista, laukuista ja koruista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä, uudelleenkäytettyjä, tai paikallisia uusiutuvia materiaaleja. Näin vältetään tuottamasta uusia, ympäristöä rasittavia raaka-aineita.

Lue lisää verkkokaupan tuotteissa käytetyistä materiaaleista

Valikoimamme on kapeahko ja sisältää niin yksittäiskappaleita kuin tilaustuotteitakin. Näin pyrimme varmistamaan, että emme osaltamme aiheuta liikatuotantoa. 

Pyrimme vähentämään jätteeksi joutuvaa tekstiiliä myös valikoiman laadukkuuden ja ajattomuuden kautta. Toivomme sinun löytävän valikoimastamme pitkäikäisiä lempivaatteita ja luottoasusteita.

Uusiotuotteiden lisäksi myös valikoidut second hand -löydöt saavat verkkokaupassamme uuden mahdollisuuden.

Lainaamo

Upcyclerin yhteydessä toimii myös Lainaamo, jonka kautta voi vuokrata vaatteita ja asusteita. Näin pyrimme tarjoamaan monipuolisempia vaihtoehtoja ostamisen rinnalle.

Paikallisten yritysten tukeminen

Materiaalin ekologisuus itsessään ei riitä tekemään tuotteesta ekologista, vaan koko valmistusprosessi vaikuttaa siihen, millaiseksi vaatteen tai asusteen ympäristökuorma lopulta muodostuu.

Suomalaisena yrityksenä haluamme tukea muodintekijöiden toimintamahdollisuuksia kotimaassa ja sitä kautta monipuolistaa markkinoilla olevia vaihtoehtoja kuluttajille. Upcycler suosii kotimaisia vaatemerkkejä ja pieniä yrityksiä, joilla on tahtotila ja mahdollisuudet tehdä tuotteensa mahdollisimman ekologisesti materiaalin valinnasta viimeistelyyn saakka. 

Lähellä toimivien, pienten yritysten tuotantoketju on lyhyt ja siten sekä ekologisen, että eettisen vastuullisuuden todentaminen on helpompaa.

Paikallisuus edesauttaa myös hiilijalanjäljen pienentämistä. Kuljetusmatkat ovat lyhyitä, ja moni valikoiman tuotteista onkin saapunut varastollemme jopa jalkaisin tai pyörällä kuljetettuna : )

Läpinäkyvyys

Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman paljon tietoa tuotteiden materiaaleista ja valmistuksesta, sekä niistä erityispiirteistä, joiden vuoksi tuote on kauppaamme valikoitu. Tuotesivujen lisäksi löydät lisätietoja valikoimamme merkeistä ja valmistuksesta kunkin merkin omalta sivulta.

Kuvaukset valikoimamme merkeistä 

Kierrätysmateriaalien alkuperämaat ja tuotteiden valmistusmaat 

Energian kulutus

Jaamme varastotilan toisen itä-Helsinkiläisen yrityksen kanssa. Varastollamme on omat aurinkopaneelit, joiden tuottama energia riittää kattamaan energiankulutuksen valoisina vuodenaikoina. Talviaikaan hyödynnämme maalämpöä.

Päivittäisessä työssä kuljetusmatkat on minimoitu ja kuljetuksia varastolta postituspisteelle tehdään sään salliessa myös pyöräillen ja kävellen.

Vastuullisuus verkkokaupan toimituksissa

Kaikki tilaukset postitaan Suomesta. Suurin osa lähtee matkaan Upcycylerin varastolta itä-Helsingistä. Toimituksemme pakataan kierrätettäviin pahvilaatikoihin tai paperi- tai pahvikuoriin. Pääosa, n 90% pakkausmateriaaleista on itsessään jo kierrätysmateriaalia ja ne voidaan kierrättää edelleen. Tuotteita ei yksittäispakata muoviin. Osan tuotteista postittaa tuotteen valmistaja itse omalta varastoltaan.

Haluamme välttää tuotteiden tarpeetonta kuljetusta. Toimitamme tuotteita Eurooppaan, mutta globaalit kuljetukset eivät kuulu valikoimaamme. 

Verkkokaupan palautusprosentti on pieni, n 10%. Palautetut tuotteet palautetaan takaisin myyntiin.

Lisäksi jokaista lähtevää tilausta kohti teemme lahjoituksen Istutapuita.fi:lle hiilinielun kasvattamiseksi Kouvolan Karhulansuolle.

 

 

  Vastuullisuuspaneelin hyväksymä 

  Marraskuussa 2020 lanseerattiin kestävämpiin elämäntapoihin innostava palvelu ostavastuullista.fi. Riippumaton vastuullisuuspaneeli hyväksyi Upcyclerin kokonaisuutena palveluun konseptilla Kestävän pukeutumisen palvelu. Vastuullisuuspaneeli arvioi tuotteiden ja palveluiden vastuullisuutta ja kestävyyttä suhteessa saman tuotekategorian verrokkituotteisiin sekä sitä, kuinka tuotteet mahdollistavat kestävää elämäntapaa. 

   

  vastuullisia vaatteita
  Upcycler löytyy myös Finix-hankkeen Kestävän tekstiilialan tienraivaajat Suomessa -listalta. Finix -hanke toimii Aalto Yliopiston alaisuudessa ja tutkii tekstiilialan kestävyyttä. 

  Listalle pääsyn kriteerejä ovat kierrätysmateriaalien käyttö, materiaalien käyttöä vähentävä liiketoimintastrategia ja toiminta tuotteen pitkäikäisyyden takaamiseksi. Valmistus kotimaassa tai lähialueilla on tukikriteeri, joka työllistää, vahvistaa alan osaamista Suomessa ja lähes poikkeuksetta varmistaa ihmisoikeuksien toteutumisen valmistuksessa.

  Upcycler on listalla kategorioissa:

  • merkittävä kierrätys- ja ylijäämämateriaalien käyttö
  • avannut hankintaketjunsa
  • suunnitelma ja toiminta tuotteiden pitkäikäisyyden takaamiseksi

  Etusivulle