Vastuullisuus

Tavoitteena kestävämpi muodin kuluttaminen ja tuottaminen

Upcyclerin toiminnan tavoitteena on edistää kestävämpää muodin tuottamista kiertotalouden keinoin.

Helpottamalla uusiomuodin löytämistä ja kertomalla muodin tuotannon ympäristövaikutuksista, tarjotaan myös asiakkaille mahdollisuuksia tehdä ekologisesti kestävämpiä valintoja.

Upcycler Helsingillä on Suomalaisen TYön Liiton Yhteiskunnallinen Yritys-sertifikaatti

Upcycler Helsingillä on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Yhteiskunnallinen Yritys-sertifikaatti.

Vastuullinen valikoima

Raaka-aineiden tuotannolla on suuri rooli muodin ympäristökuorman synnyssä. Tällä hetkellä valtaosa kulutetuista vaatteista valmistetaan uusista materiaaleista, vaikka samaan aikaan tuotamme suuret määrät tekstiilijätettä. Kierrätysmateriaalien käyttö vähentää uuden raaka-ainetuotannon tarvetta ja tekstiilijätteen syntyä.

Verkkokaupan valikoima koostuu vaatteista, laukuista ja koruista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä, uudelleenkäytettyjä, tai paikallisia uusiutuvia materiaaleja. Näin vältetään tuottamasta uusia, ympäristöä rasittavia raaka-aineita.

Lue lisää verkkokaupan tuotteissa käytetyistä materiaaleista

Valikoima on kapeahko ja sisältää niin yksittäiskappaleita kuin tilaustuotteitakin. Näin pyrin varmistamaan, että en osaltani aiheuta liikatuotantoa. 

Pyrin vähentämään jätteeksi joutuvaa tekstiiliä myös valikoiman laadukkuuden ja ajattomuuden kautta. Toivon sinun löytävän valikoimasta pitkäikäisiä lempivaatteita ja luottoasusteita.

Uusiotuotteiden lisäksi myös valikoidut second hand -löydöt saavat verkkokaupassa uuden mahdollisuuden.

Suomen Ekoyrittäjät jäsen

Paikallisten yritysten tukeminen

Materiaalin ekologisuus itsessään ei riitä tekemään tuotteesta ekologista, vaan koko valmistusprosessi vaikuttaa siihen, millaiseksi vaatteen tai asusteen ympäristökuorma lopulta muodostuu.

Suomalaisena yrityksenä haluan tukea muodintekijöiden toimintamahdollisuuksia kotimaassa ja sitä kautta monipuolistaa markkinoilla olevia vaihtoehtoja kuluttajille. Upcycler suosii kotimaisia vaatemerkkejä ja pieniä yrityksiä, joilla on tahtotila ja mahdollisuudet tehdä tuotteensa mahdollisimman ekologisesti materiaalin valinnasta viimeistelyyn saakka. 

Lähellä toimivien, pienten yritysten tuotantoketju on lyhyt ja siten sekä ekologisen, että eettisen vastuullisuuden todentaminen on helpompaa.

Paikallisuus edesauttaa myös hiilijalanjäljen pienentämistä. Kuljetusmatkat ovat lyhyitä, ja moni valikoiman tuotteista onkin saapunut Upcyclerin varastolle jopa jalkaisin tai pyörällä kuljetettuna : )

Läpinäkyvyys

Pyrin tarjoamaan mahdollisimman paljon tietoa tuotteiden materiaaleista ja valmistuksesta, sekä niistä erityispiirteistä, joiden vuoksi tuote on Upcyclerille valikoitu. 

Kierrätysmateriaalien alkuperämaat ja tuotteiden valmistusmaat 

Energian kulutus

Upcycler jakaa varastotilan toisen itä-Helsinkiläisen yrityksen kanssa. Varastolla on omat aurinkopaneelit, joiden tuottama energia riittää kattamaan energiankulutuksen valoisina vuodenaikoina. Talviaikaan hyödynnämme maalämpöä.

Päivittäisessä työssä kuljetusmatkat on minimoitu ja kuljetukset varastolta postituspisteelle tehdään ympäri vuoden pääosin pyöräillen ja kävellen.

Vastuullisuus verkkokaupan toimituksissa

Kaikki tilaukset postitaan Suomesta. Suurin osa lähtee matkaan Upcyclerin varastolta itä-Helsingistä. Toimitukset pakataan kierrätettäviin pahvilaatikoihin tai paperi- tai pahvikuoriin. Pääosa, n 90% pakkausmateriaaleista on itsessään jo kierrätysmateriaalia ja ne voidaan kierrättää edelleen. Tuotteita ei yksittäispakata muoviin. Osan tuotteista postittaa tuotteen valmistaja itse omalta varastoltaan.

Haluan välttää tuotteiden tarpeetonta kuljetusta. Upcycler toimittaa tuotteita Eurooppaan, mutta globaalit kuljetukset eivät kuulu valikoimaan. 

Lisäksi jokaista lähtevää tilausta kohti teen lahjoituksen Istutapuita.fi:lle hiilinielun kasvattamiseksi Kouvolan Karhulansuolle. 

Riippumattomien vastuullisuuspaneelien hyväksymä 

Ostavastuullisesti.fi

Marraskuussa 2020 lanseerattiin kestävämpiin elämäntapoihin innostava palvelu ostavastuullisesti.fi. Riippumaton vastuullisuuspaneeli hyväksyi Upcyclerin kokonaisuutena palveluun konseptilla "Kestävän pukeutumisen palvelu". 

Vastuullisuuspaneeli arvioi tuotteiden ja palveluiden vastuullisuutta ja kestävyyttä suhteessa saman tuotekategorian verrokkituotteisiin sekä sitä, kuinka tuotteet mahdollistavat kestävää elämäntapaa. 

 

vastuullisia vaatteita

Kestävän tekstiilialan tienraivaajat Suomessa

Upcycler löytyy myös Finix-hankkeen Kestävän tekstiilialan tienraivaajat Suomessa -listalta. Finix -hanke toimii Aalto Yliopiston alaisuudessa ja tutkii tekstiilialan kestävyyttä.

Listalle pääsyn kriteerejä ovat kierrätysmateriaalien käyttö, materiaalien käyttöä vähentävä liiketoimintastrategia ja toiminta tuotteen pitkäikäisyyden takaamiseksi. 

Planet Company

Upcyclerin kierrätykseen perustuva tuotevalikoima on myös Planet Companyn arvioima ja hyväksymä Planet Act.

    Etusivulle