2. Elämä Design on muotoilijakaksikko, joka valmistaa koruja kierrätetyistä pyörän kumeista.

2. Elämä Design -designer duo

Jaime De Vizcaya ja Yuan Long ovat pariskunta ja muotoilijakaksikko. 

Jaime on suunnitellut mm Aarikalle ja opettanut kestävän kehityksen mukaista suunnittelua Shanghain Donghua yliopistossa. Yuan on Yhdysvalloissa opiskellut korumuotoilija ja keraamikko. Molemmat ovat myös taiteen maistereita Aalto -yliopistosta ja keskittyneet jo vuosia kestävään muotoiluun sekä opinnoissaan, että työssään.

Yhdessä pari on kehittänyt tuotteita kierrätysmateriaaleista jo vuodesta 2010. Taustalla oli ymmärrys massatuotannossa suunnittelun valtavasta jalanjäljestä, mikä sai parin asettamaan ammatilliset tavoitteensa uudelleen. 

Kertokaahan hieman tarkemmin, miten 2. Elämä Design sai alkunsa?

" Eräänä sateisena päivänä pieni tyttäremme pyysi minua tekemään itselleen rusettipannan ja vaati päästä ulos sateesta huolimatta", kertoo Jaime. " Löysin vanhan, punertavansävyisen pyörän sisäkumin, jota aloin leikata ja muotoilla rusetiksi. Lopputulos oli hyvä ja tytär onnellinen. Sen jälkeen aloimme miettiä, olisiko ideassa potentiaalia muihinkin tuotteisiin."

Luonteikkaita kierrätysmateriaaleja

2. Elämä Designin muotoilu pohjautuu itse materiaalin luonteeseen, sen oman kauneuden löytämiseen ja ominaisuuksien hyödyntämiseen. 

Laukku kierrätetystä messumatosta, kahvat pyöränkumeista

Messumatto on vahvaa, mutta kertakäyttöistä polyesterihuopaa. 2. Elämä Design kierrättää huovan kestäväksi laukuksi. Hihnoina toimivat käytetyt pyörän sisäkumit. 

2. Elämä Design tuotteita

Valmistatte tuotteita mm pyörän sisäkumeista, messumatoista, johdoista ja tietokoneen osista. Miten olette päätyneet juuri näihin materiaaleihin?

"Teimme aluksi kokeiluja monilla materiaaleilla ja tutkimme niiden sisältämiä kemikaaleja välttääksemme haitallisia ominaisuuksia. Etsimme materiaaleja, joita olisi runsaasti, jotta voisimme varmistaa tuotannon jatkuvuuden. Halusimme myös välttää pitkiä kuljetuksia ja varastointia, joten materiaalin täytyi löytyä studiomme läheisyydestä pääkaupunkiseudulta kävely- tai pyöräilymatkan päästä."

Mikä materaaleista on suosikkinne?

"Erityisesti pyörän sisäkumi on monipuolinen materiaali, jossa on paljon mahdollisuuksia. Olemme käyttäneet sitä vuosia ja se mukautuu hyvin tuotteisiimme."

Asusteita kierrätetyistä pyörän sisäkumeista

Pyörän sisäkumista on moneksi.

Suunnittelussa koko elinkaari

Suurempia projekteja lukuunottamatta Yuan ja Jaime valmistavat tuotteensa itse.

Ette käytä valmistukseen raskaita teollisuuskoneita. Kertoisitteko siis hieman tarkemmin, mitä valmistukseen tarvitaan?

"Valmistamme useimmat tuotteemme perinteisin menetelmin: saksilla leikkaamalla, stanssaamalla, ompelemalla ja koruosien avulla yhdistämällä. Emme käytä liimaa tai muita syövyttäviä aineita. Ideana on, että elinkaarensa päässä tuotteet voi taas purkaa osiin kuten ne on koottukin ja kierrättää uudelleen."

Rakkaus ja kulttuurien rikkaus

Yrityksessä erityistä on monikulttuurisuus ja monipuolinen muotoiluosaaminen yhdistettynä suomalaiseen koulutukseen. Yhdessä näistä syntyy modernia ja innovatiivista muotoilua.

Arjen työssä pari hyödyntää kummankin vahvuuksia ja jakaa työtehtäviä. Yuan vastaa useimmiten analyyttisestä työstä ja Jaime hoitaa enemmän käytännön asioita. Viestintä, muotoilu ja tuotekehitys ovat yhteistä työmaata.

Millaista on työskennellä yhdessä puolison kanssa?

"Parisuhde ja yhdessä työskenteleminen vaativat suvaitsevuutta ja molemminpuolista ymmärtämystä. Vaikka kulttuurieroja onkin, meitä yhdistävät intohimo muotoiluun ja luonnon kunnioitus."

Tutustu 2. Elämä Designin valikoimaan

(Lainaukset suomentanut englannista Maj-Lis Viitanen.)