Käytöstä poistettuja vaatteita ja tekstiilejä kerätään nyt koko Suomessa

Käytöstä poistettuja vaatteita ja tekstiilejä kerätään nyt koko Suomessa

Suomi astui uuteen aikaan tekstiilien kiertotaloudessa, kun käytettyjen vaatteiden ja tekstiilien keräys alkoi kaikissa kunnissa vuoden 2023 alussa. Taustalla on EU:n jätedirektiivi, jonka tavoitteena on nostaa yhdyskuntajätteen keräysastetta. Ideana on, ettei tekstiilijätettä saa vuoden 2025 jälkeen polttaa, vaan se pitää hyödyntää raaka-aineena.

Suomen kunnianhimoisena tavoitteena on ollut toimia edelläkävijänä ja aloittaa tekstiilien keräys ja hyötykäyttö jo hyvissä ajoin velvoitettua aiemmin. Tässä on onnistuttu yhteistyössä mm kiertotalousyritysten kanssa. Suomessa Paimiossa onkin jo toiminnassa pohjoismaiden mittakaavassa suuri kierrätyslaitos, jossa keräystekstiiliä jalostetaan kierrätyskuiduksi.

Miksi tekstiilille tarvitaan erilliskeräys?

Kulutamme paljon vaatteita ja tekstiileitä, mutta vain häviävän pieni osa niistä on voitu hyödyntää uudelleen uusiksi vaatteiksi. 

Ennen tekstiilien erilliskeräystä käytöstä poistetut tekstiilit on kierrätetty sekajätteen mukana ja päätyneet poltettavaksi energiajätteenä. Niinpä materiaalin kierto on loppunut jo lyhyen käytön jälkeen. Tulevaisuudessa meidän on välttämätöntä saada pidennettyä tekstiilimateriaalien elinkaarta ja pyrkiä siihen, että vaatteiden materiaalit voidaan hyödyntää moneen kertaan, jopa loputtomasti.

Tekstiilien erilliskeräys on ensimmäinen askel tekstiilikuitujen kierrättämiseen suurissa määrissä, teollisuudelle sopivaan muotoon. Vasta sitten, kun kuidut kiertävät teollisuuteen riittävässä mittakaavassa, voidaan alkaa tuottaa tehdasvalmisteisia vaatteita, joiden raaka-aineena ovat käytetyt vaatteet.

Mitä kierrätyksessä tapahtuu?

Tekstiilit ovat monenkirjava joukko ja erilaiset lajitteluvaiheet ovat kierrätyksessä tärkeässä osassa. Esilajittelu tehdään jätteen keräyspaikassa ja tarkemmat lajitteluvaiheet Paimion kierrätyslaitoksessa. Lajittelua tehdään pitkälti käsityönä, mutta viimeisissä vaiheessa apuna ovat myös eri materiaalilaatuja tunnistavat skannerit.

Katso lisää lajittelusta

Varsinainen kierrätysprosessi on mekaaninen, eli tekstiili puretaan ja avataan takaisin kuiduksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa paitsi lankaa, myös erilaisia kuitu- ja suodatinkankaita ja eristeitä. Vielä tarvitaan kuitenkin paljon toimijoita jalostamaan kierrätyskuitua uusiksi tuotteiksi.

Mitä keräykseen voi laittaa?

Koska tekstiilit rikotaan kierrätysprosessissa, kuuluu tekstiilin erilliskeräykseen vain sellainen tekstiili, joka ei kelpaa enää käytettäväksi sellaisenaan. Rikkinäiset ja kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit ovat siis juuri oikeaa materiaalia tekstiilinkeräykseen!

Sen sijaan märkiä, haisevia tai homeisia tekstiilejä ei voida käyttää hyödyksi ja ne kuuluvat edelleen sekajätteen mukana poltettavaksi.

Tekstiilikeräykseen:

  • puhtaat ja kuivat vaatteet, jotka eivät enää ole käyttökunnossa
  • puhtaat ja kuivat lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, jotka eivät enää ole käyttökunnossa

Seka- / energiajätteeseen:

  • alusvaatteet, sukat ja uima-asut
  • peitot ja tyynyt
  • homeiset, haisevat tai märät tekstiilit

Missä keräyspaikat ovat?

Tekstiilinkeräyspaikat löytyvät paikallisen jätehuoltolaitoksen sivustolta tai Kierrätys.infosta.

Muista, että tekstiilit pilaantuvat kastuessaan. On tärkeää pakata kierrätettävät tekstiilit vesitiiviisti muovipussiin.

 

1 kommentti

Kiitos selkeästä postauksesta! Löysinkin keräyspisteen läheltä.

Asta Laaksonen

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.