Verkkokaupasta ja kuluttamisesta

Onko verkkokaupasta ostaminen epäekologista?

7. huhtikuu 2020

Nyt, kun verkkokauppa on tapetilla olosuhteidenkin pakosta, haluaisin nostaa esille muutamia asioita verkkokauppaan liittyen.

Aina välillä kuulee kommentteja, että verkkokaupasta ostamista tulisi välttää ympäristösyistä. Tämä on kovin yksioikoinen mutkien suoristus, ja haluan tuoda keskusteluun muutamia huomioita.

Sekä verkkokauppoja, että kivijalkamyymälöitä, on moneen lähtöön, eikä kokonaistoiminnan ympäristövaikutuksia voi päätellä pelkän jakelutavan perusteella.

On hyvä, että ostamiseen liittyviä muutoksia ja ilmiöitä huomataan ja nostetaan esille. Näin tietoisuutemme lisääntyy jatkuvasti. On hyvä myös olla tietoinen yksittäisiä palasia laajemmasta kokonaiskuvasta voidakseen tehdä aidosti kestävämpiä valintoja.

Kaikki ostaminen on epäekologista, jos ostetaan tarpeetonta, huonolaatuista, liian paljon tai liian usein.

Shoppailukulttuurista

Verkkokauppauutisoinnissa on kiinnitetty huomiota huolettomaan shoppailukulttuuriin. Tuotteita tilataan paljon ja myös palautetaan paljon. Osittain tähän ovat kuluttajiia kannustaneetkin suuret kansainväliset verkkokaupat, jotka tulivat markkinoille näkyvästi ilmaisia toimituksia ja palautuksia mieleemme iskostaen. Tähän lähdimme innolla mukaan, tilaten monta kokoa ja vaihtoehtoa ja myös palauttaen niistä paljon.

Erityisen herkästi ostoskoreihin tulee haalittua halpoja tuotteita. Harvoin tullaan ajatelleeksi, että palautettu tuote vaatii työtä palautuakseen uudelleen myyntiiin. Surullisimmissa tapauksissa palautetut tuotteet menevät suoraan hävitykseen, sillä kovin halpaa tuotetta ei ole kannattavaa myyntikunnostaa uudelleen. 

Muutoksen tuuliakin on. Esimerkiksi jotkut suuretkin verkkokaupat ovat  lakanneet toimittamasta asiakkaille, jotka palauttavat toistuvasti suuren osan tilaamistaan tuotteista. Toinen tapa hillitä nk hupitilauksia on toimitusten ja / tai palautusten maksullisuus. Tässä kohtaa kannattavuus ja ekologisuus kulkevat hyvin käsi kädessä. Ei ole kenenkään etu, että maailmalla kulkee paketteja "huvin vuoksi". 

Vastuutonta shoppailua tapahtuu kuitenkin vastaavasti myös kivijalkamyymälöissä. Tilanne ei ole sen parempi, kun myymälöissä innostutaan halvoista hinnoista ja hulluista kampanjoista, oikein sankoin joukoin. Erikoinen näytös nähtiin esimerkiksi Triplan avajaisissa viime syksynä, kun asiakkaat mylläsivät myymälöitä luokattomaan kuntoon hamstratessaan halpaa uutuutta. 

Otetaan huomioon vaatteen koko elinkaari

Matka myymälän ja kuluttajan välillä tai vaihtoehtoisesti verkkokaupan logistiikkakeskuksen ja kuluttajan välillä, voi olla vain hyvin pieni osa sitä matkaa, jonka tuote maailmalla tekee ennen, ja jälkeen käytön. Tuotteen elinkaaressa yhdellä kuljetusketjun osalla on kokonaisuudessa häviävän pieni merkitys. 

Kivijalkamyymälälläkin on omat rasitteensa

Kuljetuksen lisäksi kannattaa huomioida myös se, että kivijalkamyymälät todella tarvitsevat sen fyysisen myymälän, josta tuotteita voimme ostaa. Jostain syystä en ole nähnyt lainkaan keskustelua kauppakeskusten rakentamisen ympäristövaikutuksista lopputuotteeseen liittyen. Vaikka näemme, miten valtavia rakennushankkeita tehdään kauppakeskusten rakentamiseksi, emme useinkaan liitä näistä aiheutuvia ympäristökuormia minkään myytävän tuotteen ristiksi. Näitä jättirakennushankkeita tehdään kuitenkin siksi, että meillä olisi kauppoja, joissa käydä ostoksilla.

Kun kauppakeskus on valmis, se  vaatii valaistuksen, ilmastoinnin ja lämmityksen, liukuportaat, hissit ja digiscreenit. Ja tietysti kaikki ne kalusteet, joihin tuotteet viikataan ja ripustetaan ostettaviksi.

Suurista parkkitiloista päätellen, myös myymälään meneminen  vaatii usein yksityiskuljetusta, eikä läheskään joka kerralla varsinaisesti tehdä ostoksia. Kun siis menemme kauppaan "vain katsomaan", etsimään tarvitsemiamme tuotetta, hypistelemään tai fiilistelemään saatamme hyvinkin tehdä aika monta reissua ostettua tuotetta kohden.

Verkkokauppoja on erilaisia

Yleinen keskustelu koskee varmasti suurimpia ketjuja, mutta vaarana on, että unohdetaan pienet toimijat ja verkkokauppojen moninaisuus. On paljon myös pieniä verkkokauppoja ja tiettyyn teemaan erikoistuneita verkkokauppoja.

Näin verkkokaupat monipuolistavat tarjontaa asiakkaille, varsinkin tässä suuressa ja harvaan asutussa maassamme. Esimerkiksi monet ekologisemmat vaatevaihtoehdot ovat useamman asiakkaan ulottuvissa verkkokaupan kautta.

Erikoistumisen etuna on myös tuotteen tärkeys ostajalleen. Kun tilataan esimerkiksi käsintehty tuote suoraan sen tekijältä tai tietty varaosa omaa rakasta harrastusta varten, tuote todennäköisesti tilataan tarpeeseen ja käyttöön. 

Meillä on paljon myös kotimaisia verkkokauppoja. Kun paketti lähetetään Suomesta, verkkokauppatilauksen lähetys kulkee luultavimmin pakettina muiden kotimaan pakettien joukossa.

Suurin ympäristövaikutus vaatteessa syntyy vaatteen valmistuksesta

Tärkein asia ekologisuuskeskustelussa on kuitenkin tiedostaa, että suurin osa vaatteen ympäristökuormasta tulee itse raaka-aineen tuotannosta ja vaatteen valmistusprosessista. Jakelutavan sijaan paljon merkityksellisempää on siis valita tarkoin, mitä ostaa. Toinen merkityksellinen asia on se, kuinka kauan vaatetta käyttää. Kolmas on se, miten vaatetta huoltaa.

Miten ekologisuus toteutuu Upcyclerin verkkokaupassa?

Kun perustin yritystä, mietin itsekin, voiko ekologisuuteen perustuva yritys olla verkkokauppa. Tulin siihen tulokseen, että pyrkiä voi. 

Ensinnäkin, se suurin vaikuttaja: raaka-aine. Valikoiman tuotteet on valmistettu kierrätetystä, uudelleenkäytetystä tai ylijäämämateriaalista.  Esimerkiksi uutta puuvillaa en myy lainkaan; en sertifioitua, en luomua. Vain kierrätettyä, uudelleenkäytettyä, ylijäämää tai käytettyä. Tällä tavoin pystymme välttämään suuren osan ympäristöhaitoista. Samalla, kun tuotteita on valmistettu, on joku osa maailman tekstiilijätteestä jäänyt syntymättä tai jo valmistettu tekstiili saa jatkaa kierrossa joutumatta pikakaistalta jätteeksi.

En pyri myymään suurinta määrää ja lähettämään siten mahdollisimman paljon paketteja, vaan myyn nk hidasta muotia. Tuotteet on tehty kestämään käytössä kauan, sekä laadun, että designin puolesta. Yksi hyvä korvaa monta huonoa.

Suuri osa tuotteista on myös valmistettu lähialueella; Suomessa, Virossa, tai jopa ihan tässä kävelymatkan päässä. Myös yrityksen päivittäiset toiminnot pyörivät parin kilometrin säteellä, joten kuljetukset on minimoitu. 

Verkkokauppaa varten riittää n 15 neliön varasto, joka lämpiää talvella maalämmöllä ja kevät-kesäkaudella käyttää aurinkoenergiaa omista paneeleista.

Kun tuotteita ei käsitellä suurissa logistiikkakeskuksissa tai kuljeteta pitkiä matkoja, myös niiden pakkaustarve pienenee huomattavasti. Tuotteet eivät tule Upcyclerille raskaasti muoviin yksittäispakattuna, eivätkä ne täältä muoviin pakattuna myöskään lähde.

Kaikella toiminnalla on kuitenkin aina jälki, tavalla tai toisella. Esimerkiksi verkkokaupan lähetykset on luonnollisesti pakattava johonkin. Näitä vaikutuksia kompensoidakseni ryhdyin Istutapuita.fi:n yrityskumppaniksi, ja jokaista lähtevää tilausta kohden teen heille pienen lahjoituksen puiden istuttamiseksi hiilinielua varten. 

Lopuksi

Tieto lisää tuskaa ja on mahdotonta ruveta miettimään kaikkia oman toimintansa vaikutuksia. Mutkien suoristaminen on jossain määrin aina välttämätöntä, koska elämä jatkuu ja kulutamme väistämättä jotakin. 

Jos haluat tehdä mahdollisimman ekologisia vaateostoksia, hyvä yleistys on: keskity materiaaliin (kierrätetty, käytetty ensisijaisesti) ja osta sellaista, jota käytät pitkään, ja hoida ostostasi hyvin. Näin olet jo taklannut suurimmat ongelmakohdat :) 

 

Upcycler etusivulle

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.