UFF vaatekeräys, mitä tapahtuu vaatelahjoituksille?

Mihin vaatelahjoitukset menevät? Tutustu UFF:n vaatekeräykseen

*Kaupallinen yhteistyö UFF:n kanssa*
.
Monille suomalaisille UFF keräyslaatikoineen on niin tuttu, että tulemme harvoin edes miettineeksi UFF:n roolia käytettyjen tekstiiliemme kierrättäjänä. Keräyslaatikot ovat olleet osa maisemaa jo 34 vuotta. On vaikea liioitella niiden roolia siinä, että olemme oppineet kierrättämään vaatteitamme sen sijaan, että olisimme heittäneet ne muiden lajittelemattomien roskiemme mukana kaatopaikalle ja myöhemmin energiajätteeseen.
.
vaatekeräyksellä on kierrätetty miljoonia kiloja tekstiiliä
UFF on kerännyt toimintansa aikana 200 miljoonaa kiloa lahjoituksia.

 

Kun siis puhutaan tekstiilien kierrätyksestä Suomessa, ei voi olla puhumatta myös UFF:n keräys- ja kierrätysjärjestelmästä. Siksi halusin tutustua tarkemmin UFF:n vaatekeräystoimintaan ja selvittää, miten näin valtavaa keräysjärjestelmää pyöritetään ja mitä lahjoituksillamme tehdään.

Uudelleenkäyttö on ympäristölle paras vaihtoehto

Jätelaissa on määritelty etusijajärjestys, jonka mukaan tekstiilit pitää ensisijaisesti käyttää sellaisenaan uudelleen, toiseksi kierrättää materiaalina ja vain jatkokäyttöön sopimaton jäte polttaa energiantuotannossa.

UFF:n vaatekeräyspalvelu pyrkii siis ensisijaisesti ohjaamaan lahjoitukset uudelleenkäyttöön. Viime vuonna uudelleenkäyttöön joko sellaisenaan, tai materiaalina, päätyi UFF:n keräyksestä 95,9 %.

.

Vaatekeräys lähes jokaisen suomalaisen ulottuvilla

UFF:n kautta kiertää vuosittain 14-15 miljoonaa kiloa tavaraa, pääosin tekstiilejä. Tämä on merkittävä osa noin 63 miljoonasta kilosta poistotekstiilejä, jota Suomen kotitalouden vuosittain tuottavat.

Tämä ei tietenkään onnistuisi ilman tehokasta keräysverkostoa. Tänä päivänä keräyslaatikoita on 1522 pisteessä, 5,4 miljoonan suomalaisen ulottuvilla. Juuri keräyspisteiden saavutettavuus on tehnyt tekstiilien kierrätyksen uudellenkäyttöön tarpeeksi helpoksi, että käytäntö on meidän arkeemme vakiintunut.

Jokainen keräyspiste tyhjennetään paikan vilkkaudesta riippuen vähintään kerran viikossa, ja lahjoitukset päätyvät UFF:n lajittelukeskuksiin Helsingissä ja Klaukkalassa. 

Lajittelu on uudelleenkäytön optimointia

Lajittelukeskukseen saapuu vaatepusseja rekkalasteittain, mutta mahdollisimman hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi lahjoitukset lajitellaan käsin. 

Jokaisen lahjoituksen käy läpi koulutettu lajittelija, joka arvioi tuotteiden kunnon, käyttötarkoituksen ja ajankohtaisuuden. Lajittelija siis päättää, mikä on kullekin tuotteelle juuri siinä ajankohdassa paras jatkopaikka ja lajittelee erilleen erityyppiset vaatteet, kengät, laukut jne. Samalla lajitellaan pois käyttökelvottomat vaatteet, jotka menevät tekstiilikierrätykseen tai energiajätteeksi, sekä kaikki muu vaatekeräykseen kuulumaton. Kaikki tämä tapahtuu vain muutamassa sekunnissa.

 Vaatelahjoitusten lajittelua UFF:n lajittelukeskuksessa

Rullakollinen kerrallaan kipataan lajittelulinjastolle, jossa jokainen lahjoitus käydään läpi.

Uudelleenkäyttöön kelpaavat lahjoitukset

Suurin osa uudelleenkäyttöön sopivista lahjoituksista myydään. Myyntituotoilla rahoitetaan kotimaan vaatekeräyspalvelu, sekä UFF:n kehitysyhteistyötä Afrikassa.

Kysynnän mukaan maailmalle

Lahjoituksista noin 5 % myydään parissakymmenessä UFF:n myymälässä Suomessa. Mutta miksi ei kaikkia?

Lahjoitusten määrä ylittää moninkertaisesti sen, mitä myymälöiden kautta voidaan Suomessa myydä. Toisin sanoen, poistamme käytöstä paljon enemmän vaatetta, kuin ostamme käytettynä. UFF:n myymälöihin lajitellaankin vain ajankohtaisia, sesonkiin sopivia tuotteita, joilla on eniten kysyntää meidän markkinoillamme. 

UFF lajittelukeskus, hienolajittelusta myymälöihin

Lajittelukeskuksessa UFF:n myymälöihin menevät tuotteet käyvät ensimmäisen lajittelukierroksen jälkeen läpi hienolajittelun, jossa täsmennetään myymälöiden tarpeiden mukainen valikoima. Varastoon tuotteita ei jää, joten myymälöihin menevät vain vuodenaikaan sopivat tuotteet. 

Hyväkuntoisille, edullisille second hand-vaatteille on kuitenkin kysyntää myös muualla. Noin 80% lahjoituksista myydään tukkuasiakkaille, joista suurimpia ovat Baltian edistykselliset lajittelukeskukset. Lähimarkkinoilla kun voidaan luonnollisesti myydä pohjoiseen ilmastoon sopivia vaatteita. UFF:n tukkuasiakkaille Afrikassa taas toimitetaan heidän toiveidensa mukaisesti lajiteltuja tuotteita. Näin varmistetaan mielekäs jatkokäyttö kaikkien osapuolten kannalta.

Myös tukkuasiakkaat optimoivat ja raportoivat tarkasti lajittelutyötään ja sen tuloksia. Sen perusteella tiedetään, että kaikista lahjoituksista 70% jää myytäväksi Eurooppan alueella.

Kenkiä vaatekeräyksestä

Kenkiä lajiteltuina ja valmiina lähtemään myyntiin.

 

Lahjoituksia tarvitseville

Osa lahjoituksista, noin 4 %,  lahjoitetaan edelleen. Suomessa lahjoituksia on tehty esimerkiksi työttömien järjestöille ja diakoniatyölle.

Nalle lajittelukeskuksessa

Pehmoleluja voidaan lahjoittaa esimerkiksi pelastuslaitoksille lasten lohduksi.

Vaatelahjoituksia tehdään myös UFF:n yhteistyöjärjestöille Afrikassa varainhankintaa varten. Kehitysyhteistyökumppanit keräävät vaatemyynnillä varoja muun muassa koulutus- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin.

Toisinaan vaatteita  lahjoitetaan myös hätäapuna kriisialueille.

Käyttökelvoton kiertoon tai energiaksi

Hieman yli 10% lahjoituksista on uudelleenkäyttöön kelpaamattomia. Tekstiileistä tällaisia ovat rikkinäiset, pysyvästi likaiset, liian kuluneet, märät tai homeiset. Kunnosta riippuen tekstiilit lajitellaan joko kierrätettäväksi materiaalina esimerkiksi rakennusteollisuuden tarpeisiin. Kokonaan käyttökelvottomat, kuten homeiset tekstiilit, toimitetaan energiajätteeksi. 

Lisäksi lahjoitusten mukana tulee muita vaatekeräykseen kuulumattomia materiaaleja, kuten elektroniikkaromua tai metallia. Nämäkin toimitetaan asianmukaiseen kierrätykseen, mutta ylimääräinen lajittelutyö, logistiikka ja kierrätysmaksut lankeavat hyväntekeväisyysjärjestön maksettavaksi.

Kaikki uudelleenkäyttöön kelpaamaton materiaali käsitellään Euroopassa.

Elektroniikka ei kuulu vaatekeräykseen

Vaatekeräykseen kuulumaton tavara vie varoja hyväntekeväisyystyöltä.

Mitä voin lahjoittaa?

UFF:n vaatekeräykseen voi lahjoittaa sellaisenaan käyttökuntoiset vaatteet, tekstiilit, kengät, lelut ja urheiluvälineet.

Vaate, joka on kovin kulunut, tai rikki, ei ole enää lahjoituskuntoinen. Nämä kuuluu toimittaa tekstiilikeräykseen, jos sellainen omalla alueella on, ja energiajätteeseen, jos erillistä tekstiilinkeräystä ei paikkakunnalla vielä ole. Poikkeuksena on vintage, jolla on arvoa myös pikkuvikaisena.

Pysyvästi likaiset, esimerkiksi rasvatahraiset tai homeiset vaatteet tulee laittaa energiajätteeseen.

Katso kierrätysohjeet tästä

Pakkaa lahjoitus huolella

Kierrossa olevien vaatteiden määrä on niin suuri, että varastointi ei ole mahdollista, vaan lahjoitukset ohjataan lajittelukeskuksesta suoraan myyntiin. Lahjoita siis mieluiten sesonkiin sopivaa tavaraa. Ajankohtainen tuote löytää todennäköisemmin nopeammin ja lähempää sille parhaan mahdollisen paikan.

Sisältö ei lahjoittamisessa yksin ratkaise, vaan myös pakkaamisella on merkitystä. Pakkaa siis lahjoitus huolella, vesitiiviiksi. Kastuneita vaatteita ei voi kierrättää ja home leviää tekstiileissä nopeasti pilaten mahdollisesti koko keräyserän. Kunnolla suljettu muovipussi on siis vaivaansa suurempi ekoteko!  

 

Lue lisää UFF:stä

Seuraatko jo UFF:n somea?

UFF instagram

UFF facebook

 

Lähteet:

UFF vuosikertomus 2020

UFF.fi

Haastattelut

Suomen ympäristökeskus: Suomen tekstiilivirtaselvitys

Kuvat: Maj-Lis Viitanen

Upcycler etusivulle

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.