Miksi Upcycler perustuu kierrätysmateriaalien käyttöön?

Vanhassa vara parempi -Miksi kierrätysmateriaalit?

17. elokuu 2020

Noin vuosi sitten pidempään pinnan alla kytenyt ajatus alkoi muotoutua teoiksi. Kyseenalaistin vahvasti omia kulutustottumuksiani, tekemisiäni ja jopa ammattiani. Olin juuri lukenut Greta Thunbergin perheen kirjan Perhe ja planeetta kriisissä. Kirjan viesti sai minut kunnolla pysähtymään niiden kysymysten äärelle, joita oli  mielessäni pyöritellyt. Greta kysyy aiheellisesti, miksi me emme käyttäydy kuin olisimme kriisissä?

Ymmärsin, että teen itsekin järjen vastaisesti juuri niin; tiedän kriisin olevan käsillä tässä ja nyt ja silti jatkan pitkälti, kuten ennenkin. Oli pakko myöntää, että olin itse osa ongelmaa ja kehityskohteeni hyvin kosmeettisia. Jatkaminen olisi ollut juuri sitä: kriisin tiedostamista, mutta ei sen mukaisesti käyttäytymistä.

Ylikuluttamisen ja ylituotannon kierteessä

Mietin, mikä sitten olisi se tapa, jolla muodin alalla jatkaminen voisi olla kestävää. Vai oliko sellaista ylipäätään?

Suurimpana ongelmana ajatuksissani pyöri määrä. Jatkuva, kasvava vaatekappaleiden määrä, joka vain pursuaa kaatopaikoille, poltettavaksi ja alati kasvaviksi ympäristöongelmiksi.

Oma lukunsa ovat nopeasti vaihtuvat trendit ja lyhytaikaisesti käytettävät tuotteet. Näiden lisäksi maailmassa tehdään jatkuvasti tonneittain vaatekappaleita täyttämään budjettivajeita ja maksimoimaan markkina-asemaa. Läheskään kaikkia ei kukaan edes lopulta osta. 

Näihin tarpeettomiinkin vaatteisiin kuitenkin käytämme raaka-aineita ja resursseja aiheuttaen samalla ekokatastrofin, joka on eskaloitunut paikallisista haitoista koko maailman mittakaavaan.

Muotimaailma ja me ihmiset sen pyörteissä olemme tilanteessa, jossa ylikuluttaminen  ja ylituotanto ruokkivat toisiaan yltyvään kierteeseen.

Miksi tehdä uutta materiaalia, kun vanhaakin on?

Tulin siihen tulokseen, että yksi tärkeä askel olisi puhaltaa peli poikki jatkuvalta uuden materiaalin tuotannolta. Ennen minkään uuden vaatemateriaalin tuotantoa meidän tulisi pyrkiä käyttämään jo olemassa olevia. Toisin sanoen: kierrättää. Välttää tekstiilien joutumista jätteeksi ennen aikojaan ja hyödyntää tehokkaasti se materiaali, joka on jo tuotettu. Kyseenalaistaa, tarvitaanko todella uutta, alusta asti tuotettua materiaalia, vai voisiko raaka-aine tai jopa valmis materiaali jo olla olemassa?

Suunnittelijana ymmärrän, että uuden materiaalin käyttö on huomattavasti helpompaa kuin kierrätetyn. Uuden materiaalin tuotanto on myös kaikessa kuluttavuudessaan yksioikoisempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa, kuin  sekalaisten ja epätasalaatuisten kierrätysmateriaalien saattaminen laadukkaaksi tuotteeksi. Kuitenkin, nykyinen tahti on niin kestämätön, että meidän on opittava irrottamaan uuden tuotannosta ja alettava suunnitella jo lähtökohtaisesti kestävämpiä vaatteita ja valmistustapoja.

Tutustu Upcyclerin valikoiman kierrätysmateriaaleihin

Upcycler etusivulle

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.