Sydämenasiana materiaalien kierrätys

Verkkokauppamme valikoima koostuu vaatteista, laukuista ja koruista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä, uudelleenkäytettyjä, tai paikallisia uusiutuvia materiaaleja. Näin vältetään tuottamasta uusia, ympäristöä rasittavia raaka-aineita.

Valikoimamme ei sisällä tuotteita, joissa kierrätysmateriaalia on vain osa tuotteesta, vaan sen tulee olla tuotteen pääasiallinen valmistusmateriaali.

 

Erilaisten materiaalien osuus valikoimasta

Päivitetty 01 2021

 

Kierrätysmateriaalit ja uudelleenkäytetyt materiaalit

Onko niillä eroa?

Virallisesti kierrätysmateriaaleja ovat jätemateriaaleista valmistetut materiaalit. Tyypillisesti vaatteissa tälläisia ovat esimerkiksi muovipulloista valmistettu polyesterikuitu tai vaateteollisuudessa ylijäävästä puuvillasilpusta valmistettu kierrätyspuuvilla. Tällaisissa materiaaleissa valmistus lähtee liikkeelle kuitutasolta -matka uudeksi tuotteeksi on siis pitkä.

Asusteissa kierrätysmateriaalien käyttö on moninaisempaa. Valikoimassamme on koruja niin 100%:sta kierrätyshopeasta, kuin kruunukorkeistakin. Laukkujenkin valmistusmateriaaleja saattaa löytyä vaikka autopurkamosta!

 

 
Uudelleenkäytössä otetaan käyttöön valmis materiaali, joka on mahdollisesti tarpeeton tai käyttökelvoton alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Näin saadaan pidennettyä materiaalin elinkaarta.
 
Vaatteita käytetyistä farkuistaVuokratekstiileistä vaatteeksi kierrätetty

Toisen ylijäämä on toisen valmistusmateriaali

Ylijäämää syntyy niin vaateteollisuudessa, huonekaluteollisuudessa kuin armeijassakin. Ylijäämä on valmista kangasta tai nahkaa, jolle ei ole käyttöä alkuperäisellä tilaajalla, tai jäännöspalat ovat liian pieniä käytettäviksi.   

Ylijäämää voidaan usein hyödyntää sellaisenaan valmiina materiaalina.

Hyödyntämällä ylijäämä vähennetään uuden materiaalin tarvetta ja vältetään tekstiilijätteen syntyä. Samalla materiaalin tuottamiseen käytetyt resurssit saadaan hyödynnettyä tehokkaasti ja uuden tuotteen valmistuksessa säästetään luonnonvaroja kuluttavia työvaiheita.

Ylijäämämateriaaleista valmistetut tuotteet ovat eriltään pieniä ja niitä voivat parhaiten hyödyntää pienyritykset.

Ylijäämämateriaalien kierrätystä

Muut ekologiset materiaalit

Valikoimassamme on muutamia materiaaleja, jotka ovat teknisesti uusia, mutta sisältävät merkittäviä kierrätyselementtejä. 

Kupro

100% kuproa. Kupro valmistetaan puuvillantuotannon sivutuotteena syntyvästä selluloosakuidusta, jolloin puuvillakasvi voidaan hyödyntää paremmin. Valmistuksessa minimoidaan veden, energian ja kemikaalien käyttö. 

Tencel Refibra

Tencel Refibran kuituraaka-aineesta 30% on kierrätettyä puuvillaa ja 70% puukuitua.

 

Uudet materiaalit -lähituotantoa Suomesta

Valimoimassamme on myös suomalaisia hyvin uusiutuvia, lähituotettuja materiaaleja: puuta ja villaa. Näiden materiaalien tuotanto ei rasita ympäristöä siellä, missä vaateteollisuuden vaikutukset tuntuvat raskaimpina, ja tuotannon vastuullisuutta valvotaan.

Suomalaisia materiaaleja 

Second Hand -käytetyt vaatteet ja asusteet

Valikoimassamme on käytettyjä vaatteita ja asusteita, jotta voimme osaltamme pidentää näiden tuotteiden elinkaarta. Käytettyjen vaatteiden ja asusteiden kohdalla kriteerinä ei ole ollut valmistusmateriaali tai tuotantotapa, vaan tuotteen laatu ja käyttökelpoisuus.

Käytettyjä vaatteita ja asusteita

 

Lue lisää valikoimamme merkeistä

 

 Etusivulle