Sydämenasiana materiaalien kierrätys

Verkkokaupan valikoima koostuu vaatteista, laukuista ja koruista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä, uudelleenkäytettyjä, tai paikallisia uusiutuvia materiaaleja. Näin vältetään tuottamasta uusia, ympäristöä rasittavia raaka-aineita.

 Erilaisten kierrätysmateriaalien osuus 

Valikoiman variantteja 

Kierrätysmateriaalit, uudelleenkäyttö, ylijäämä ja muut ekologiset materiaalit

Päivitetty 02 2022

 

Kierrätysmateriaalit ja uudelleenkäytetyt materiaalit

Onko niillä eroa?

Virallisesti kierrätysmateriaaleja ovat jätemateriaaleista valmistetut materiaalit. Tyypillisesti vaatteissa tälläisia ovat esimerkiksi muovipulloista valmistettu polyesterikuitu tai vaateteollisuudessa ylijäävästä puuvillasilpusta valmistettu kierrätyspuuvilla. Tällaisissa materiaaleissa valmistus lähtee liikkeelle kuitutasolta -matka uudeksi tuotteeksi on siis pitkä.

Asusteissa kierrätysmateriaalien käyttö on moninaisempaa. Valikoimassa on koruja niin 100%:sta kierrätyshopeasta, kuin kruunukorkeistakin. Laukkujenkin valmistusmateriaaleja saattaa löytyä vaikka autopurkamosta! 

Uudelleenkäytössä otetaan käyttöön valmis materiaali, joka on mahdollisesti tarpeeton tai käyttökelvoton alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Näin saadaan pidennettyä materiaalin elinkaarta ja vältetään turhan tekstiilijätteen syntyä.

Toisen ylijäämä on toisen valmistusmateriaali

Ylijäämää syntyy niin vaateteollisuudessa, huonekaluteollisuudessa kuin armeijassakin. Ylijäämä on valmista kangasta tai nahkaa, jolle ei ole käyttöä alkuperäisellä tilaajalla, tai jäännöspalat ovat liian pieniä käytettäviksi.   

Ylijäämää voidaan usein hyödyntää sellaisenaan valmiina materiaalina.

Hyödyntämällä ylijäämä vähennetään uuden materiaalin tarvetta ja samalla materiaalin tuottamiseen käytetyt resurssit saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.

Ylijäämämateriaaleista valmistetut tuotteet ovat eriltään pieniä ja niitä voivat parhaiten hyödyntää pienyritykset.

Sivuvirrat hyötykäyttöön

Nahka

Nahka on kestävyydeltään ainutlaatuinen materiaali ja lunastaa siksikin paikkansa Upcyclerin valikoimassa. 

Nahat ovat joko ruoka- tai huonekaluteollisuuden ylijäämää Suomesta tai Englannista. Lisäksi valikoimasta löytyy kotimaista hirven nahkaa, jota saadaan vain hirvikannan harvennuksen sivutuotteena.

Villa

Suomalaisesta villasta valtaosa hävitetään käyttämättömänä. Kotimaisen villan voikin ajatella olevan eräänlainen arvokas ylijäämämateriaali, jota hyödyntämällä voidaan korvata villan tuotantoa ulkomailta..

Muut ekologiset materiaalit

Valikoimassa on muutamia materiaaleja, jotka ovat teknisesti uusia, mutta sisältävät merkittäviä kierrätyselementtejä. 

Kupro

Kupro valmistetaan puuvillantuotannon sivutuotteena syntyvästä selluloosakuidusta, jolloin puuvillakasvi voidaan hyödyntää paremmin. Valmistuksessa minimoidaan veden, energian ja kemikaalien käyttö. 

Tencel Refibra

Tencel Refibran kuituraaka-aineesta 30% on kierrätettyä puuvillaa ja 70% puukuitua.

Suomalaista puuta

Valimoimassa on myös pieni pala suomalaista puuta. Hyvin uusiutuva, Lohjalla lähituotettu materiaali lunastaa paikkansa resurssiviisaana, paikallisena materiaalina.

 

Second Hand -käytetyt vaatteet ja asusteet

Valikoimassamme on käytettyjä vaatteita ja asusteita, jotta voin osaltani pidentää näiden tuotteiden elinkaarta. Käytettyjen vaatteiden ja asusteiden kohdalla kriteerinä ei ole ollut valmistusmateriaali tai tuotantotapa, vaan tuotteen laatu ja käyttökelpoisuus.

Materiaalien alkuperämaat ja tuotteiden valmistusmaat