Materiaalien ekologisuus


Raaka-aineiden tuotannolla on suuri rooli muodin ympäristökuorman synnyssä. Tällä hetkellä valtaosa kuluttamistamme vaatteista valmistetaan uusista materiaaleista, vaikka samaan aikaan tuotamme suuret määrät tekstiilijätettä. Siksi tavoitteemme on vähentää uuden raaka-ainetuotannon tarvetta.

Verkkokauppamme valikoima koostuu vaatteista, laukuista ja koruista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä, uudelleenkäytettyjä, tai paikallisia uusiutuvia materiaaleja. Materiaalien ekologisuus perustuu siis siihen, että vaatteiden tai asusteiden valmistus vaatii mahdollisimman vähän uusia, ympäristöä rasittavia raaka-aineita.

Kierrätysmateriaalit vaatteissa

Osa vaatteista valmistetaan kierrätetyistä kuiduista esimerkiksi  tekstiiliteollisuuden leikkuujätteitä hyödyntäen, uudeksi langaksi prosessoimalla. Näin valmistetaan uutta kangasta joko kokonaan, tai osittain kierrätetystä materiaalista.

ekologisia materiaaleja vaatteissa

Uutta kuitua puuvillasilpusta

Pure Waste -tuotteet valmistetaan yhdistämällä kierrätettyyn puuvillaan kierrätyspulloista valmistettua polyesteria. 

Puuvillaista leikkuujätettä hyödynnetään myös Tencel Refibran valmistuksessa, jossa puuvillasilppuun yhdistetään puukuitua. Tencel Refibraa käyttää mallistoissaan Vuurran.

Tauko Design taas hyödyntää  käytöstä poistettuja vuokratekstiilejä, jotka värjätään ja ommellaan vaatteiksi.

 

Ekologiset muuntokuidut

Myös kupron raaka-aine on peräisin puuvillakasvista. Puuvillakuidun valmistuksessa ylijäävä, siemeniä peittävä hahtuva voidaan jalostaa kuproksi, joka on silkkisen kiiltävä, jopa ylellinen materiaali. Kuproa löytyy TAUKOn neulemekoista ja Mahla Clothingin valikoimista.

Ekologinen vaatemateriaali kupro, TAUKO

Kupro on laadukas ja näyttävä materiaali

Uudelleenkäyttö -valmiit kankaat uudessa tuotteessa

Osa tuotteista valmistetaan valmiista kankaista, joita jää yli esimerkiksi vaateteollisuudesta. Ylijäämäkankaita käyttämällä saadaan kertaalleen valmistettu materiaali hyödynnettyä tehokkaasti.

Anette Ahokas Design ja Mahla Clothing valmistavat vaatteensa ylijäämäkankaista, jotka hyödynnetään sellaisenaan uusiin tuotteisiin.

Post consumer waste -käytetyt vaatteet uudelle kierrokselle

Käytettyjä vaatteiden osia voidaan hyödyntää uusissa vaatteissa. 

Remake Helsingin MEM- mallistojen materiaalina on yksinomaan käytetyt vaatteet, joiden osista koostetaan uusia vaatteita. 

Myös Piece of Jeans -tuotteet tehdään käytetyistä farkuista. Farkut leikataan paloiksi, jotka ommellaan jälleen uudeksi tilkkukankaaksi.

Ekologiset vaatemateriaalit käytettyä farkkua

Käytetyt farkut ovat Piece of Jeans -tuotteiden ekologinen materiaali

Myös Pure Waste Textiles sisällyttää POST WASTE -mallistonsa tuotteisiin raaka-ainetta käytetyistä farkuista. Post Waste-menetelmässä käytetyt farkut puretaan uudelleen kuiduiksi, jotka kehrätään yhteen muiden kierrätysmateriaalien kanssa uudeksi langaksi.

Second Hand -käytetyt löydöt

Meidän jo käyttämissämme vaatteissa piilee suuri raaka-ainevarasto. Valikoimastamme löytyy käytettyjä vaatteita, joilla vielä on käyttöikää jäljellä sellaisenaan, mutta jotka ovat käyneet tarpeettomiksi edellisille omistajilleen.  

Kierrätysmateriaalit laukuissa ja koruissa

Mielenkiintoisia tekstiilimateriaaleja ovat myös sukelluspukukangas, joka muuntuu laadukkaaksi olkalaukuksi Cuitun designissa, sekä kierrätetyt turvavyöt.

Kierrätettyjä turvavöitä käyttävät laukuissaan Hookoohoo ja Globe Hope.

Ekologiset materiaalit laukuissa

Turvavöitä ja neopreeniä

Valikoimassa on myös suosittuja makrameekoruja ja asusteita. Näissä materiaalin ekologisuus on huomioitu ottamalla valikoimaan merkkejä, jotkä käyttävät korujensa päämateriaalina kierrätettyä puuvillaa sisältävää lankaa.

Lisäksi valikoimassamme on laukkuja ja koruja, joiden raaka-aine on peräisin muilta teollisuuden aloilta. Tällaisia ovat mm nahka, jonka alkuperä on ruoka- tai huonekaluteollisuudessa, sekä pullonkorkit ja kalannahka ravintoloista. 

Ekologiset materiaalit koruissa

Kruunukorkkeja ja kalannahkaa

Myös perinteinen korumateriaali hopea löytyy TUOHI Jewelryn koruista 100%:sti kierrätettynä.

Uusiutuvat, paikalliset materiaalit

Toisinaan valikoimastamme löytyy myös uusia materiaaleja. Nämä ovat materiaaleja, joita voidaan tuottaa paikallisesti Euroopassa ilman kohtuuttomia ekologisia tai sosiaalisia haittavaikutuksia.

Tällä hetkellä valikoimastamme löytyy uusiutuvista materiaaleista suomalaista sertifioitua koivuvaneria, jota käyttää koruihinsa Kajoan Design.

Valmistustavalla on väliä

Materiaalin ekologisuus itsessään ei riitä tekemään tuotteesta ekologista, vaan koko valmistusprosessi vaikuttaa siihen, millaiseksi vaatteen tai asusteen ympäristökuorma lopulta muodostuu. Upcycler suosii kotimaisia vaatemerkkejä, lähituotantoa ja pieniä yrityksiä, joilla on tahtotila ja mahdollisuudet tehdä tuotteensa mahdollisimman ekologisesti materiaalin valinnasta viimeistelyyn saakka. 

Tutustu merkkeihimme

 Etusivulle