Sydämenasiana materiaalien kierrätys

Verkkokaupan valikoima koostuu vaatteista, laukuista ja koruista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä, uudelleenkäytettyjä, tai paikallisia uusiutuvia materiaaleja. Näin vältetään tuottamasta uusia, ympäristöä rasittavia raaka-aineita.

 Erilaisten kierrätysmateriaalien osuus 

Kpl valikoiman variantteja 

Kierrätysmateriaalien jakauma

Päivitetty 01 2021

 

Kierrätysmateriaalit ja uudelleenkäytetyt materiaalit

Onko niillä eroa?

Virallisesti kierrätysmateriaaleja ovat jätemateriaaleista valmistetut materiaalit. Tyypillisesti vaatteissa tälläisia ovat esimerkiksi muovipulloista valmistettu polyesterikuitu tai vaateteollisuudessa ylijäävästä puuvillasilpusta valmistettu kierrätyspuuvilla. Tällaisissa materiaaleissa valmistus lähtee liikkeelle kuitutasolta -matka uudeksi tuotteeksi on siis pitkä.

Asusteissa kierrätysmateriaalien käyttö on moninaisempaa. Valikoimassa on koruja niin 100%:sta kierrätyshopeasta, kuin kruunukorkeistakin. Laukkujenkin valmistusmateriaaleja saattaa löytyä vaikka autopurkamosta! 

Uudelleenkäytössä otetaan käyttöön valmis materiaali, joka on mahdollisesti tarpeeton tai käyttökelvoton alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Näin saadaan pidennettyä materiaalin elinkaarta ja vältetään turhan tekstiilijätteen syntyä.

Toisen ylijäämä on toisen valmistusmateriaali

Ylijäämää syntyy niin vaateteollisuudessa, huonekaluteollisuudessa kuin armeijassakin. Ylijäämä on valmista kangasta tai nahkaa, jolle ei ole käyttöä alkuperäisellä tilaajalla, tai jäännöspalat ovat liian pieniä käytettäviksi.   

Ylijäämää voidaan usein hyödyntää sellaisenaan valmiina materiaalina.

Hyödyntämällä ylijäämä vähennetään uuden materiaalin tarvetta ja samalla materiaalin tuottamiseen käytetyt resurssit saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.

Ylijäämämateriaaleista valmistetut tuotteet ovat eriltään pieniä ja niitä voivat parhaiten hyödyntää pienyritykset.

Muut ekologiset materiaalit

Valikoimassa on muutamia materiaaleja, jotka ovat teknisesti uusia, mutta sisältävät merkittäviä kierrätyselementtejä. 

Kupro

100% kuproa. Kupro valmistetaan puuvillantuotannon sivutuotteena syntyvästä selluloosakuidusta, jolloin puuvillakasvi voidaan hyödyntää paremmin. Valmistuksessa minimoidaan veden, energian ja kemikaalien käyttö. 

Tencel Refibra

Tencel Refibran kuituraaka-aineesta 30% on kierrätettyä puuvillaa ja 70% puukuitua.

Uudet materiaalit -lähituotantoa Suomesta

Valimoimassa on myös suomalaisia hyvin uusiutuvia, lähituotettuja materiaaleja: puuta ja villaa. Näiden materiaalien tuotanto ei rasita ympäristöä siellä, missä vaateteollisuuden vaikutukset tuntuvat raskaimpina, ja tuotannon vastuullisuutta valvotaan.

Eläinperäiset materiaalit -nahka

Villan lisäksi valikoima sisältää eläinmateriaaleista nahkaa. Nahka on kestävyydeltään ainutlaatuinen materiaali ja lunastaa siksi paikkansa Upcyclerin valikoimassa. 

Nahat ovat joko ruoka- tai huonekaluteollisuuden ylijäämää Suomesta tai Englannista. Lisäksi valikoimasta löytyy hirven nahkaa, jota saadaan hirvikannan harvennuksen sivutuotteena.

Second Hand -käytetyt vaatteet ja asusteet

Valikoimassamme on käytettyjä vaatteita ja asusteita, jotta voin osaltani pidentää näiden tuotteiden elinkaarta. Käytettyjen vaatteiden ja asusteiden kohdalla kriteerinä ei ole ollut valmistusmateriaali tai tuotantotapa, vaan tuotteen laatu ja käyttökelpoisuus.

Materiaalien alkuperämaat ja tuotteiden valmistusmaat